На Таллінн чекають у зоні

14.05.2010

З наступного року розплачуватися євро можна буде і в Естонії. Єврокомісія (виконавчий орган Європейського Союзу) високо оцінила фінансову політику уряду цієї країни і заявила, що вже в січні 2011–го вона може приєднатися до зони євро, повідомляє Бі–Бі–Сі. Щоправда, ця рекомендація Єврокомісії ще вимагає схвалення всіма 27 країнами–членами ЄС, 16 із яких входять в єврозону.

Загалом Єврокомісія розглядала потенціал можливого запровадження євро в 10 країнах (такі «оглядини» кандидатів на вступ до єврозони влаштовують раз на два роки), але Естонія виявилася найкращою з них усіх за критеріями прийому до «євроклубу». Ця маленька країна з населенням лише 1,3 мільйона минулого року також зазнала удару світової економічної кризи (внутрішній валовий продукт понизився на 15 відсотків), але при цьому спромоглася втримати дефіцит бюджету на рівні 1,7 відсотка від ВВП. Державний борг Естонії цього року становить 7,2 відсотка від обсягу ВВП, тоді як по єврозоні загалом цей показник сягає 60 відсотків.

У рішенні Єврокомісії зокрема наголошується, що стан фінансової системи Естонії є більш задовільним, ніж у більших країнах–претендентах на входження до єврозони – Польщі, Угорщині чи навіть Швеції. Єврокомісар із валютних та економічних питань Оллі Рен заявив, що ці рекомендації «мають велике значення для майбутнього єврозони».

Запровадження євро зробить Естонію привабливішою для закордонних інвесторів, полегшить відносини та розрахунки із закордонними партнерами. Від запровадження єдиної європейської валюти виграють і звичайні громадяни хоча б тому, що їм не доведеться втрачати частину грошей при обміні естонської крони на євро під час подорожей.

Естонія вступає до єврозони в тяжкі для єдиної європейської валюти часи, пов’язані з жорсткою фінансовою кризою в Греції та дуже хитким становищем Іспанії та Португалії. Але фахівці ЄС вважають, що це лише перехідний період, і єврозона вистоїть. Хоча Грецію, яка навряд чи зможе впоратися зі своїми проблемами, швидше за все, до 2013 року з неї виключать.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора обмінні пункти Великої Британії вилучили з продажу всі банкноти номіналом 500 євро. Пояснюють це тим, що ці купюри занадто часто використовують в операціях відмивання грошей та для зберігання капіталу сумнівного походження. Вилучення банкнот у 500 євро відбулося на вимогу Агенції з боротьби із серйозними злочинами Великої Британії. За статистикою, 90 відсотків таких купюр із тих, що є в обігу, зосереджені в руках злочинних угруповань та мафії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>