Коли в товаришах немає згоди

14.05.2010

Щойно встигли з’явитися звістки про заснування в Сумах Комітету захисту України, як поширилося антиповідомлення — зі звинуваченнями цього комітету в «липовості». Голова обласної «Народної самооборони» Іван Боршош заявив, що його організація, всупереч поширеній інформації, не брала участі в установчих зборах. Начебто не було там і низки інших формувань, відтак Боршош піддав сумніву сам факт створення об’єднання.

Однак координатор зустрічі «свободівець» Іван Мозговий каже: «Важко заперечити факт, що підтвер­джується підписаними документами». А декларацію установчих зборів підписали десять політичних та громадських формувань. У їх числі — ВО «Свобода», обласна та міська організації БЮТ, обласні Народний рух, «Фронт змін», ПРП та ін. «Представників «Народної самооборони» не запросили не зі злого умислу, а тільки тому, що не змогли сконтактуватися з ними», — повідомив «УМ» Іван Мозговий. А пресслужба БЮТ розіслала реліз про установчі збори, вставивши у список не тих, хто був присутній, а тих, кого планували запросити.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок у Києві розповідає журналістам, що загалом Комітети захисту України намагаються створити «під Юлю». Чи так це в Сумах? «Жодним чином! — запевняє «свободівець» Мозговий. — Структура ця не зверхницька, отож вона не впливатиме на партійні засади кожної організації. Очолює її не одна людина, а робоча група представників. Об’єднання створили саме для того, щоб координувати боротьбу різних сил із антиукраїнськими діями правлячої коаліції».

Напередодні про потребу об’єднання опозиційних сил на місцях говорив на пресконференції недавній заступник голови Сумської обласної держадміністрації, а тепер — громадський діяч Олег Медуниця. Адже мешканці області, 70 відсотків яких проголосували проти Януковича, мають право на те, щоб їхній голос було враховано. Олег попереджав про неузгодженості між місцевими партійними лідерами. Але сподівався, що активістів має більше непокоїти інша проблема — прірва між партійними силами та виборцями. Потреба налагодити цей місток і мала б спонукати місцевих політиків до об’єднання, незалежно від того, які настрої у їхніх київських керівників.

Головне — разом не допустити «путінізації» України. При цьому важливо не кричати до хрипоти в горлі, а пояснювати людям, що реально відбувається в державі. «Я потелефонував керівнику підприємства, запитав, як же газ подешевшав, — розповідає Олег Медуниця. — Виявляється, за тисячу кубометрів — «аж» на 28 гривень. Що це дає підприємству? Фактично нічого. Те ж саме із соціальними обіцянками: пенсії зросли хіба на вісім гривень».

Тривожать, за словами Медуниці, зміни в інформаційній політиці обласної влади. Уже були спроби тиражувати диски для розсилки комунальним ЗМІ, готувати запитання, які мають ставити журналісти на пресконференції голові обладміністрації (а очолює Сумську ОДА тепер «регіонал» Чмирь).