Пристрасті за Сталіним: серіал триває

14.05.2010

Позавчора голова облдержадміністрації Борис Петров озвучив на прес–конференції дещо несподівану заяву щодо недавнього встановлення бюста Йосипа Сталіна в Запоріжжі. Лише через тиждень очільник регіону вирішив поцікавитися, чому це комуністи увічнили тирана, не маючи на те жодних дозволів і рішень місцевої влади. Як, до речі, і для спорудження триповерхового офісу обкому КПУ, біля якого і вкляк Йосип Джугашвілі —«стало відомо», що комуністи збудували зайвий поверх, і «губернатор» просить прокуратуру дати правову оцінку всім цим фактам. Петров певен, що висновки правоохоронців не будуть втішними для обкому Компартії.

Новий глава Запорізької області від Партії регіонів також вважає, що міський голова Євген Карташов «самоусунувся» від проблеми. Відтак Борис Петров направив меру звернення з вимогою надати вичерпну інформацію щодо дозвільних документів, на підставі яких було встановлено пам’ятник Сталіну. «Мер стенає плечима і каже: «А я причому?» Ось ми і спробуємо дізнатися, «причому», — сказав голова ОДА.

Ці заяви збіглися в часі з заявленою позицією запорізької організації ВО «Свобода», керівник якої Віталій Подлобніков напередодні згаданої зустрічі пана Петрова з журналістами подав заяву до прокуратури міста щодо «системного нав’язування запоріжцям комуністичної ідеології». Згадавши скандальне відкриття пам’ятника Сталіну (тоді під палючим сонцем померла від серцевого нападу комуністична активістка) й рішення міськради про вивішування радянських стягів на будівлях адмінустанов, партія «Свобода» зробила висновок: у Запоріжжі «посадовці зловживають владою і службовим становищем, умисно, в особистих інтересах, всупереч інтересам служби, чим заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним, громадським інтересам, інтересам юридичних осіб — зобов’язали жителів міста Запоріжжя використовувати символи комуністичної ідеології». А це, вважає Подлобніков, — підстава для притягнення винуватців до карної відповідальності.

Утім різкі заяви «губернатора» в регіоні пояснюють, ясна річ, не кроками назустріч націоналістам, а вірогідною помстою «регіоналів» комуністам за те, що, скажімо, їхня фракція у парламенті голосує не за всі ініціативи більшості.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Депутати Чернівецької облради проголосували за звернення до Президента і Голови ВР із вимогою заборонити на законодавчому рівні вшанування діячів, які «організовували голодомори, геноциди, масові знищення людей і народів». Як зазначається у відозві представницького органу Буковини, заява викликана «дивною бездіяльністю влади щодо встановлення пам’ятника катові народів Сталіну в Запоріжжі». «Вимагаємо заборонити вшанування Сталіна в Україні. Бо різниці між Сталіним і Гітлером нема: один знищував євреїв, інший — українців», — ідеться у зверненні Чернівецької облради.

Водночас депутати обласної ради на сесії 12 травня не змогли ухвалити звернення до керівництва держави з приводу ратифікації Верховною Радою угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Росії на території України до 2042 року. Жорстку позицію підтримали лише 42 депутати (для ухвалення рішення необхідно 53 голоси). При цьому фракція БЮТ у Чернівецькій облраді налічує 37 осіб, фракція «Наша Україна» — 30 депутатів), передає УНІАН.