Дефіцит на місця під сонцем

06.05.2010
Дефіцит на місця під сонцем

Мешканці Сумщини в день солідарності трудящих шукатимуть роботу. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Мешканці Сумщини потерпають від безробіття: на одне робоче місце в області претендує майже двадцять безробітних. «У Сумах таких претендентів — шістнадцять», — розповів на прес–конференції напередодні свята голова Сумської обласної ради Національного форуму профспілок Андрій Отенко. Ці цифри випливають з офіційних даних. За моніторингом профспілок, число безробітних ще вище. Його варто збільшити щонайменше на сорок тисяч — саме стільки людей нині перебувають у вимушених відпустках, працюють неповний робочий день або тиждень.

Невтішні й дані щодо виплати зар­плати, констатують профспілки. Станом на березень така заборгованість у області зросла більш ніж на шістнадцять відсотків і становить нині 35,5 мільйона гривень. Найбільш проблемними є ВАТ «Сумихімпром», Шосткинський казенний завод «Зірка». Навіть такий флагман, як ВАТ імені Фрунзе, заплатив працівникам лише половину платні. Решту треба чекати. Отож, доходить висновку Андрій Отенко, ходити цими днями зі святковими транспарантами навряд чи доречно.

Відсутність солідарності помітна й між самими робітниками. Іноді, кажуть профспілкові лідери, небажання захищати свої права доходить до абсурду. Не виплачують зарплати — подавайте до суду, — пропонують захисники робітничих інтересів. «Та як же ми подамо, це ж нас звільнити можуть», — відповідають працівники. «То ви ж і так півроку платні не маєте!» — «Та...».

Ситуація може погіршитися, переконані діячі профспілок, якщо буде прийнято проект Трудового кодексу. Саме напередодні Першого травня Верховна Рада мала розглядати його у другому читанні. Звісно, депутатам не до того. Але рабовласницький за своєю суттю новий кодекс суттєво збільшує права роботодавців, нівелює роль профспілок, а отже, позбавляє прав працівників. Якщо одностайно не виступити проти нового законопроекту, твердять профспілки, Україна як демократична країна зробить кілька кроків назад.