«Регіональне» ПАРКування

06.05.2010

Громадські організації та захисники довкілля Миколаївської області б’ють на сполох: депутати обласної ради, де більшість становить фракція Партії регіонів, хочуть ліквідувати природні національні парки «Бузький гард» та «Білобережжя Святослава». 16 квітня Миколаївська облрада офіційно попросила Президента Віктора Януковича скасувати статус обох нацпарків в області, тобто унікальні краєвиди і екосистеми лиману річки Буг залишаться без охорони. Чим це загрожує мальовничим куточкам, які входять до п’ятірки рейтингу природних чудес України — відомо. Вони потраплять у розпорядження місцевих рад і їхніх голів, відкриваючи необмежені можливості для збагачення шляхом горезвісного «землевідведення». «Депутати облради закидають нам, що місцеві мешканці проти цих національних парків, але ми пам’ятаємо, як до приходу до влади в області Партії регіонів було зібрано томи підписів людей, і ніхто тоді не був проти», — каже Юлія Гречка, голова миколаївсього осередку молодіжної організації «Демократичний альянс».

Тим часом національні парки — такі немилі «регіоналам» чи не тому, що створені указами Президента Віктора Ющенка і мають подвійне, не лише природоохоронне, а й історичне значення. Саме тут була легендарна козацька Буго–Гардівська паланка. На території «Бузького Гарду» розташоване одне з найвідоміших місць розстрілу євреїв під час Голокосту у Другій світовій війні (на околицях села Богданівка нацисти вбили понад 50 тисяч людей). «І все це відбувається напередодні Дня Перемоги над нацизмом, і це роблять ті люди, які кажуть що Другу світову треба називати тільки Великою Вітчизняною, — каже Микола Біляшівський, член головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. — Прикметно, що в Миколаївській області багато хто взагалі не визнає існування Бузького Гарду як історичної пам’ятки, а місце трагедії Голокосту — досі в занедбаному стані».

Понад три десятки молодіжних організацій Миколаївщини, а також «молодіжок» політичних партій, від «Нашої України» аж до Союзу молодих соціалістів, об’єдналися для захисту «Бузького Гарду» та «Білобережжя Святослава». Активісти вважають, що наступ на національні природні парки й заповідники зараз починається по всій країні, тому закликають до дії в рамках руху «Національним паркам — бути!».