«Чорне море» біля берегів Маямі

06.05.2010
«Чорне море» біля берегів Маямі

До гнізда цього пелікана, який летить на тлі нафтової платформи в Луїзіані, смертельна пляма ще не дійшла. (Фото Рейтер.)

Нафтова пляма, яка утворилася в Мексиканській затоці після того, як 22 квітня внаслідок пожежі розвалилася й затонула нафтовидобувна платформа «Діпвотер хорайзон», за розмірами вже дорівнює території Бельгії. У США цю техногенну катастрофу, яка загрожує надовго винищити все живе у значній частині курортного моря, вже охрестили «нафтовим Чорнобилем». Як повідомляє «Євроньюз», у вівторок пляма досягнула ненаселених островів Шанделюр — крайньої східної точки американського штату Луїзіана. Ці острови належать до національного заповідника: через них пролягають шляхи міграції птахів, а в місцевих лісах та болотах утворилася унікальна екосистема. Тепер вона опинилася перед загрозою загибелі.

Учора смертоносну пляму з жахом чекали біля узбережжя штату Флорида з його славетними пляжами, зокрема курортного міста Маямі. Але сильний вітер із континенту затримав просування «нафтового моря». Чи надовго?

Компанія «Брітіш петролеум», власністю якої була злощасна платформа, взяла на себе відповідальність за проведення робіт із припинення витоку нафти та ліквідації наслідків катастрофи. Учора «БП» планувала завершити будівництво на узбережжі штату Луїзіана гігантської металевої конструкції для порятунку моря. Це саркофаг вагою 98 тонн, який завершується воронкою над поверхнею води. За планом, велетенський «купол» накриє «відкорковану» свердловину на дні, а згори відкачану нафту вибиратиме спеціальна баржа. Таким чином у компанії сподіваються збирати до 85 відсотків «чорного золота», яке зараз витікає просто у воду.

Диво–саркофаг мають доставити на місце аварії наприкінці тижня. А поки що отруєне море намагаються рятувати іншими засобами. Позавчора у район витоку прибув спеціальний корабель для збирання нафти з поверхні моря. Також пляму намагаються ліквідувати, посипаючи хімікатами, внаслідок реакції з якими нафта перетворюється на важкі краплі, які осідають на дно.

Та поки що ці заходи не надто ефективні, й у води Мексиканської затоки і надалі щодня виливається 800 тисяч літрів нафти. За найгіршим сценарієм, може статися черговий прорив, і тоді ця кількість зросте вдесятеро. Спроби контрольовано спалювати нафту на поверхні води також виявилися поганим способом боротьби з плямою, оскільки сильні вітри розносили продукти горіння і вони випадали отруйними дощами. Хоча вчора погода поліпшилася і, не виключено, що до цього методу доведеться повернутися.

Уже зараз збитки від нафтової плями оцінюють у п’ять мільярдів доларів. Незадовго до катастрофи компанія «Брітіш петролеум» оголосила, що її прибутки за минулий рік становили 5,6 мільярда. Тепер цими грошима доведеться розплачуватися за неналежний рівень безпеки нафтовидобування, хоча компанія й наполягає, що не винна в аварії. Наразі «БП» витрачає по шість мільйонів доларів на добу лише для стримування поширення плями, а тим часом акції компанії на фондових біржах знизилися на 4,2 відсотка.

По 25 мільйонів доларів на боротьбу з екологічним лихом виділили й штати Луїзіана, Флорида, Міссісіпі та Алабама. Під особистий контроль ситуацію взяв президент США Барак Обама, який днями відвідав постраждалі регіони і запевнив, що проблему буде розв’язано.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>