Допитана «Свобода»

06.05.2010

Сьогодні на допит до слідчого управління столичної міліції викликано лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока. Статус відомого націоналіста — свідок на відкритій минулого тижня справі про групове порушення громадського порядку щодо подій, які відбулися біля стін Верховної Ради 27 квітня 2010 року. Нагадаємо, що тоді чимало політичних сил та їхніх активістів протестували проти ратифікації Харківських домовленостей Медведєва—Януковича щодо продовження перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року. Від розлючених громадян тоді дісталося «на горіхи» й правоохоронцям (натовп ледь не прорвав їхні лави), але нині «під роздачу» міліції потрапили лише «свободівці».

Раніше за свого лідера, ще на Першотравень, встигли поспілкуватися зі слідчими протягом кількох годин у рамках цієї ж кримінальної справи інші свідки — заступник голови ВО «Свобода» Андрій Мохник, заступник голови Київської міськорганізації партії, син відомого кінорежисера Андрій Іллєнко та керівник «Студентської Свободи» Руслан Андрійко. Усіх трьох доставили на допит примусово за ігнорування викликів слідчих. І це при тому, що напередодні жоден із них повісток не отримував, їх запрошували лише по телефону. Як повідомляє прес–служба ВО «Свобода», у постанові слідчого про примусовий привід ішлося про те, що затримані «через гучномовці та інші звукові прилади викрикували образливі брутальні вислови загального характеру, спрямовані на адресу посадових осіб органів державної влади».

«Виходить, що владу вже не можна критикувати? На допиті в міліції я заявив, що завжди виходив і виходитиму на вулицю, щоб висловити свою позицію», — зазначив у коментарі «УМ» член проводу ВО «Свобода», голова Сумської обл­організації Ігор Мірошниченко. Цікаво, що його також мали примусово доправити на допит минулої суботи, але в цей день пан Мірошниченко має звичку грати у футбол, тож оперативники не застали його вдома і передали повістку дружині. Відтак допитали його лише вчора. За словами Ігоря Мірошниченка, 27 квітня він на власні очі бачив застосування сльозогінного газу проти пікетувальників, яких міліція відтісняла з тротуару й тим самим спровокувала тисняву. Тим більше що правоохоронців було значно більше ніж пікетувальників. Усе це він і повідомив на допиті. Мовляв, дивним є порушення справи за ст. 293 КК (організація групових дій, спрямованих на порушення громадського порядку).

«Ця справа замовна, шита білими нитками. І всі ці виклики на допит є ланками одного ланцюга, який веде до Президента Януковича, — переконаний Мірошниченко. — «Свобода» для них небезпечна, бо на наші акції люди приходять не за гроші. Але ці спроби залякування безглузді, чим більше ця влада повертатиме до поліцейської держави — тим швидшим буде її кінець».

Із невідомих причин заступник голови облуправління СБУ Донеччини Володимир Конюченко викликав на допит голову Донецької міськорганізації «Свободи» Артура Шевцова. А от члена політради ВО «Свобода», відомого мовознавця Ірину Фаріон викликали на допит до обласного УБОЗ Львівщини. УбОЗівці потребували пояснень щодо спілкування пані Фаріон із вихованцями львівського дитсадка №67. Нагадаємо, що кілька місяців тому мовознавець пояснювала дітям, що «Стьопа, Маша, Ваня» — так називати українських дітей неправильно. Цікаво, що мовознавця викликали до підрозділу з боротьби з організованою злочинністю на вимогу голови Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктора Швеця (нардеп від БЮТ, колишній адвокат Юлії Тимошенко), який у відвідинах дитсадочка побачив розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

«Це — трагікомічна історія, яка засвідчує неспроможність цієї влади. Мені здається, що васали навіть смакують свою залежність. Тож мій виклик до УБОЗ не є дивним, а навіть логічним. І не важливо, чи це роблять політичні тіла з Партії регіонів, чи з БЮТ, — зазначила Ірина Фаріон у коментарі «УМ». — Слідчим я пояснила, що я й надалі працюватиму над своїм спільним зі «Свободою» проектом — культивуватиму культуру мовлення. Убозівці поводилися виховано і толерантно, думаю що для них це теж був урок. Мене лише запитали: а якщо буде дві державні мови? Відповіла: ще активніше втілюватиму у життя свої проекти, бо двомовність може бути лише тимчасово, як тимчасовими є ці політичні тіла, що нині при владі».

Пані Фаріон також передала слідчим УБОЗ постанову Личаківської районної прокуратури Львова, згідно з якою у діях мовознавця не було виявлено ознак розпалювання міжнаціональної ворожнечі.