Зрада, Рада та імпічмент

06.05.2010

Минуло трохи більше двох місяців, як Віктор Янукович став Президентом України, — а в парламенті вже зареєстровано проект постанови про імпічмент главі держави. Народний депутат Григорій Омельченко пропонує створити спеціальну тимчасову слідчу комісію для розслідування «діянь, які містять ознаки злочинів». За українським законодавством, створення комісії — перша ланка в процедурі імпічменту.

Григорій Омельченко наголошує, що за короткий термін перебування при владі Віктор Янукович щонайменше двічі брутально порушив законодавство України — у Харкові, де підписав скандальну «флотську» угоду з Дмитром Медведєвим, і в Страсбурзі, де висловив заяву про те, що Голодомор не є актом геноциду проти українського народу.

Омельченко нагадує: головне науково–експертне управління апарату Верховної Ради констатувало, що конституційність угоди є «дискусійною» (у зв’язку з різним тлумаченням частини 7 статті 17 Конституції та пункту 14 Перехідних положень); комітет із питань європейської інтеграції Верховної Ради запропонував відхилити законопроект, як такий, що суперечить Конституції; комітет у закордонних справах рекомендував парламенту не ратифіковувати угоду, бо вона «має антиконституційний і антидержавний характер та ставить під загрозу національні інтереси, підриває її державний суверенітет і територіальну цілісність та веде до нарощування державного боргу країни». Виходячи з цього, Омельченко робить висновок, що в діях Президента вбачаються ознаки злочинів, передбачених ст. 111 (державна зрада), ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) і ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу.

Що ж до заяв Януковича щодо Голодомору, то його позицію Омельченко класифікує ще й як відмову виконувати судові рішення (Апеляційний суд Києва поіменно назвав організаторів Голодомору–геноциду). «Янукович навмисно, у порушення вимог Конституції, законів України та судового рішення, яке вступило в законну силу, заявив, що «визнати Голодомор як факт геноциду неправильно і несправедливо», — констатував нардеп.

Головою тимчасової слідчої комісії пропонується обрати самого Омельченка. Проект щодо створення ТСК може знайти підтримку Верховної Ради: для цього треба лише 151 голос, а їх в опозиції набирається.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Юлія Тимошенко вважає, що лад в Україні буде наведено лише після дострокових парламентських виборів. «Треба провести парламентські вибори і привести більшість, яка більше не буде представляти жодної людини з тих політичних сил, які сьогодні зраджують нашу державу», — заявила лідерка БЮТ. За її словами, опозиція має ставити за мету не лише 226 голосів, а й 300, «які нарешті нас позбавлять і Януковича достроково». При цьому вона вважає, що домогтися дострокових виборів можна лише за допомогою людей і масових акцій.