Вождь із заплямованим мундиром

06.05.2010
Вождь із заплямованим мундиром

Деяким мешканцям Луганська образ Сталіна явно муляв очі: плакати вождя вже встигли заляпати фарбою та обдерти.

Луганські комуністи, як і погрожували, «прикрасили» вулиці міст «біг–мордами» із зображенням Йосипа Сталіна. На одному з варіантів біг–борда колишній радянський вождь зображений поруч із «дошкою пошани», на якій милують око фотопортрети сталінських маршалів. На іншому — в компанії з головними «буржуями» планети Черчіллем і Рузвельтом (судячи по сталінській шинелі, фото з ялтинського саміту). Напис у верхньому правому куті запевняє: «Смогли они, сможем мы. Победа будет за нами!». На третьому варіанті біг–борда самого Йосипа Віссаріоновича немає. Натомість на ньому постає генерал де Голль, який наче виголошує тост на честь свого вусатого союзника.

Найсмішніше в цій акції те, що всі плакати, окрім партійної емблеми КПУ, проштамповані логотипом спонсора — відомого в Луганську комерсанта Влада Кривобокова. Щоправда, Кривобоков — депутат Луганської обласної ради від Компартії, однак сам очолює «віртуальну» Партію вкладників та соціального захисту. Шість років тому як кандидат у президенти він виступав проти націоналізації підприємств і за подальшу приватизацію державного майна. Чи то встиг за цей час перекуватися, чи, навпаки, прикупив за прийнятною ціною підходящий політичний бренд і тепер його розкручує.

Але нинішня акція навряд чи дасть комерсанту бажану віддачу. Бо якщо попередній компартійний прожект (за кривобоковські ж гроші) — дідуся Леніна на біг–бордах — народ просто проігнорував, то на Сталіна жителі Луганська відреагували нервово. І по закінченні першотравневих свят внесли корективи в дизайн плакатів. Простіше кажучи, біг–борди було заляпано фарбою. Авторства ініціаторів «поправок» міліція поки що не встановила. Тим часом, поки писалися ці рядки, заплямований стенд ще й обдерли.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Битва прапорів

Сьогодні в Херсоні активісти громадських організацій у рамках акції «Херсону — чесні прапори Перемоги» вивісять прапори основних учасників антигітлерівської коаліції, а також прапор Держави Ізраїль, як країни, чий народ пережив страшні переслідування нацистів. Спочатку прапори вивісять в Херсонському міськвиконкомі, а потім — у Херсонський облдержадміністрації. Нагадаємо: людей обурило те, що місцева влада розпорядилася вивісити в містах і селах області прапор лише однієї країни–переможниці — СРСР. Тим часом на вулицях Полтавщини 9 травня також можуть з’явитися червоні стяги. Депутати Полтавської обласної ради на днях ухвалили відповідне рішення, яким рекомендують органам влади і підприємствам області вивісити прапори Перемоги.