У космос на... вертольоті

30.04.2010

Імена та прізвища одразу чотирьох льотчиків­космонавтів — Олексія Леонова, Петра Климука, Володимира Аксьонова й Анатолія Левченка — викарбувані на меморіальній дошці, яка днями з’явилася на приміщенні Кременчуцького льотного коледжу Національного авіаційного університету. Такою вагомою космічною «візиткою» може похвалитися далеко не кожен профільний навчальний заклад навіть вищого рівня. Тим паче що йдеться про квартет «найзірковіших» підкорювачів космосу, три з яких свого часу одержали по дві Золоті зірки Героя.

Певно, не «відстав» би від них і уродженець Харківщини, Герой Радянського Союзу Анатолій Левченко. Та неймовірні перевантаження (нагадаємо, що саме цей знаменитий «буранівець» задля експерименту на витривалість людського організму, його здатність переборювати невагомість сів за штурвал літака вже через 30 хвилин (!) після повернення з космосу) таки далися взнаки — через сім місяців після своєї єдиної мандрівки до зірок він помер від пухлини головного мозку...

Згаданий навчальний заклад у Кременчуці кілька разів реорганізовувався, змінював назви. Майбутні космонавти запам’ятали його як військову авіаційну школу початкового навчання льотчиків. Точкою відліку відомого далеко за межами України «вертолітного» училища, в якому навчалися курсанти з сімдесяти країн світу, стало 1 липня 1960 року. Зрештою, льотним коледжем його найменували наприкінці 1991 року, а нинішній статус підрозділу Національного авіаційного університету він набув у 2003 році.

Водночас це «гніздо» підкорювачів неба завжди вирізнялося ґрунтовністю підготовки військових та цивільних «спеців», що дозволяло їм досягати вершин професійної майстерності. Найіменитішим серед випускників тут по праву вважають космонавта Олексія Леонова, якому судилося стати першою людиною Землі, котра вийшла у відкритий космос. До речі, Олексій Архипович згадує навчання у наддніпрянському місті з особливою теплотою, після своїх космічних мандрівок сюди він приїздив неодноразово і, власне, поріднився з Кременчуком назавжди.