Китай відкривається і відкриває

30.04.2010
Китай відкривається і відкриває

Український павільйон на ЕКСПО–2010. (Фото з офіційного сайту виставки www.expo2010.cn.)

1 травня в китайському місті Шанхай розпочинає роботу Всесвітня універсальна виставка ЕКСПО–2010, яка триватиме до 31 жовтня. В ній беруть участь 242 країни світу та міжнародні організації. Під виставкові павільйони виділено ділянку землі неподалік центру міста загальною площею шість квадратних кілометрів. Очікують, що за час роботи виставки її павільйони та експонати переглянуть від 70 до 100 мільйонів осіб, найбільша кількість в історії подібних виставок. Серед них мають бути приблизно три з половиною мільйони закордонних туристів. Таким чином, донедавна ізольований комуністичний Китай ще більше перетворюється на дивний конгломерат з комунізму та капіталізму, відкриває себе світу, при цьому й сам пізнає світ.

Шанхай обрано для проведення виставки ЕКСПО–2010 з огляду на те, що він є найсучаснішим містом Піднебесної. Організатори виставки намагалися, щоб під’їзд до неї був і швидким, і комфортним усіма видами транспорту: швидкісним наземним, водним та метро. Учасники виставки постаралися зробити свої павільйони сучасними, в футуристичному стилі, та з відповідним наповненням усередині, адже гасло ЕКСПО–2010: «Краще місто — краще життя». Китайська влада зробила все можливе, щоб виставка пройшла з успіхом та безконфліктно, зокрема дозволила звести окремий павільйон Тайваню, з яким перебуває у конфлікті, бо вважає своєю територією, та скасувала діючу останні 20 років заборону на відвідини Китаю хворими на СНІД.

Архітектурне та кольорове різноманіття павільйонів країн уже саме по собі є достатньою принадою для відвідувачів. Але кожна країна намагається вразити ще й чимось особливим в експозиції, всередині павільйону. Найоригінальнішим, певно, є павільйон під назвою «Крокуючий кролик», що його підготувала архітектурна майстерня Карлоса Маррейроса. А щодо наповнення, то всіх переплюнули данці, які привезли і встановили у своєму павільйоні славетну скульптуру Русалоньки, яка є символом Копенгагена. Зваблива Русалонька, якій уже 96 років, уперше за своє життя залишила рідне місто і вирушила в закордонну подорож. Безумовно, славетна скульптура привабить до данського павільйону натовпи цікавих туристів. За словами архітектора данського павільйону Бйорка Інгельса, влада Данії спочатку була не в захваті від його ідеї повезти Русалоньку до Шанхая, але погодилася, коли дізналася, що сумна казка Ганса–Христіана Андерсена неймовірно популярна в Піднебесній, а історію Русалоньки там знає кожна дитина.

Павільйон України на ЕКСПО–2010 можна назвати «барвистим горобчиком», бо він невеликий у порівнянні з павільйонами інших країн (за розміром та простотою архітектурного вирішення нагадує районний двоповерховий універмаг радянських часів), але зовні барвисто розфарбований у чорне, біле та червоне. Тема експозиції нашого павільйону: «Будинки минулого формують наше майбутнє». Національний День України на ЕКСПО–2010 заплановано на 24 серпня, на День незалежності України. Скульптурні зображення змій в інтер’єрі павільйону символізують плин часу та зміни клімату, а собак — вигнання сил зла. Сама експозиція відповідає її гаслу «Від стародавнього до сучасного міста» та демонструє розвиток України від її прадавніх часів, коли ми були гречкосіями, і до модерної архітектури сучасності й майбутнього.

Особливими принадами українського павільйону є дві тематичні виставки: «Карпатський національний парк», який є найбільшим лісовим парком Європи, та «Досвід українських традицій», де виставлені твори народних майстрів. Тут кожен відвідувач зможе особисто спробувати виготовити на гончарному крузі великодні яйця та пізнати таємниці їх розпису.

Квитки на ЕКСПО–2010 надійшли у продаж ще 1 липня минулого року і зараз є в продажу, але мало хто з українців може скористатися з нагоди побачити «всі дива світу», адже тижневе перебування у Шанхаї (готель плюс авіапереліт) обійдеться щонайменше в три тисячі доларів. Мінімальна ціна квитка на одноденне відвідання виставки — 23,5 долара.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>