НОВИНИ ПЛЮС

30.04.2010

Привіт, флот!

Президент України підписав закон про ратифікацію угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Україні. У зверненні до народу Віктор Янукович заявив, що віднині діалог із «нашим великим сусідом» будуватиметься на засадах «рівності, добросусідства і здорового прагматизму. Він висловив упевненість, що ця дружба здобувалась не великою ціною. «Ні, тому що домовленості, досягнуті з Москвою, є взаємовигідними», — заявив Президент.

Парламент

Прокуратура Києва порушила кримінальну справу за фактом хуліганства, вчиненого групою депутатів у Верховній Раді на вівторковому засіданні. А Голова ВР Володимир Литвин сказав, що депутати у «добровільно–примусовому порядку» відшкодовуватимуть завдані парламенту збитки.

Відділ кадрів

Президент України призначив народного депутата Геннадія Васильєва заступником глави адміністрації Президента.

Заяви

Екс–Президент Віктор Ющенко збирається ініціювати скликання форуму українських демократичних сил для вироблення плану дій боротьби з владою. Про це він заявив учора в ефірі радіо «Свобода». Зокрема, В.Ю. готовий до співпраці з Юлією Тимошенко. Але застеріг: «Якщо консолідуватись — треба об’єднуватись усім. Якщо об’єднуватись, щоб привести її (Тимошенко) до влади, — то краще не треба». Ющенко заявив, що опозиція має достатньо сил для боротьби. «Треба проаналізувати, які їхні переваги, які наші. Їхні — ефемерні: вони мають більшість у парламенті. А в нас — більшість у суспільстві», — зазначив Ющенко. Коментуючи перевагу Януковича, екс–Президент наголосив: «Можна бути першим на весіллі, а можна бути першим на похороні».

На місцях

Київська обласна рада висловила підтримку позиції Президента щодо подальшого перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі. Виступаючи перед депутатами, «губернатор» Анатолій Присяжнюк зазначив, що «депутати Київської облради — флагман не лише «столичної» області, а й усього депутатського корпусу України»: підтримавши курс Президента, вони прагнуть поліпшити життя кожного вже сьогодні.

Позачергова сесія Рівненської обласної ради, на якій мала розглядатися ситуація з угодою щодо Чорноморського флоту, не відбулася, повідомив власкор «УМ» Богдан Дем’янчук. Засідання ініціювали три фракції: «Наша Україна», УНП та БЮТ. Засідання не відбулось через відсутність кворуму. На сесію не з’явились у тому числі й деякі депутати БЮТ і «НУ». «Багато людей, з якими я раніше спілкувався, просто не знімали слухавку, — поскаржився голова фракції БЮТ в облраді Микола Кучерук. — Рішення могло бути або позитивним, або негативним, але воно повинно було бути».