«Наїзд» на пера

30.04.2010
«Наїзд» на пера

Комуніст Ткаченко.

Нова українська влада згортає свободу слова й «закручує гайки» журналістам — це помітили навіть іноземні експерти. Днями міжнародна організація «Репортери без кордонів» звернулася з відкритим листом до Президента України Віктора Януковича, в якому висловлює своє занепокоєння. Як повідомляє радіо «Свобода», представники організації помітили невідповідність тверджень Президента, висловлених у Парламентській асамблеї Ради Європи, реальній ситуації зі свободою слова в Україні. Зокрема, Янукович пообіцяв «надалі зміцнювати демократію» і висловив переконання, що «саме вільні незалежні ЗМІ повинні забезпечити безперешкодний доступ суспільства до інформації, сприяти справжнім дискусіям щодо розвитку країни, жорстко контролювати владу».

Представники «Репортерів...» вказують на відмінності заявлених цінностей від фактів грубих порушень прав журналістів. Зокрема, в організації сподіваються, що нова влада розслідує випадки нападів на журналістів (зокрема із львівської газети «Експрес»).

Тим часом вітчизняні «акули пера» у переддень Всесвітнього дня захисту свободи слова — 3 травня — оприлюднили десятку «душителів української журналістики». Список склала Національна спілка журналістів України.

У десятку, зокрема, ввійшов народний депутат Олександр Ткаченко, який по–хамськи поводився зі  знімальною групою каналу СТБ. Серед сановитих персонажів — екс–заступник голови Служби безпеки Анатолій Присяжнюк, який, на переконання НСЖУ, тиснув на членів Нацради з питань телерадіомовлення. А також Едуард Матвійчук — голова Одеської обласної державної адміністрації, який розпочав свою діяльність зі знищення єдиної україномовної обласної газети «Чорноморські новини» (натомість створює російськомовну газету ОДА «Одещина»).

У список також увійшли: мер Дубна Леонід Дудко (був ініціатором закриття міської газети «Вісник Дубенщини», тепер виступає за ліквідацію місцевого радіо); директор ТОВ «СВ–Пошта» Ірина Кремінь (відмовляє деяким газетам у продажу в кіосках); депутат Черкаської облради Любов Майборода (була ініціатором перевірок обласної телерадіокомпанії); Ярослав Москаленко (на посаді голови Вишгородської райради «воював» із колективом місцевої газети і замінив редактора) і ще троє суддів.

«Чорний» список НСЖУ передала до Міжнародної федерації журналістів, Ради Європи, Європарламенту для моніторингу і контролю з боку міжнародних структур, повідомила агенція УНІАН.