Чистий Київ, а куліш на закуску

28.04.2010
Чистий Київ, а куліш на закуску

«Батьки» Зеленої толоки: зробимо Україну країною мрій! (Фото автора.)

«Мамо, мамо! А коли ми уже прибирати почнемо?» — з нетерпінням питали дітлахи, одягаючи «форму волонтера» — футболки з логотипом «Зеленої толоки» та беручи якомога більші сміттєві мішки.

Третій рік поспіль організатори фестивалю «Країна мрій», Представництво ООН в Україні (ПРООН) та компанії–підписанти Глобального договору збирають киян у найбільш забруднених парках міста, щоб зробити столицю чистішою. Щороку учасників акції більшає, приходить не лише молодь, а й цілі сім’ї. Приклад подають самі організатори, які щороку на велике прибирання приходять із родинами.

Із дітлахами прийшов і один з організаторів етнофестивалю «Країна мрій» Олег Скрипка. Так він залучає дітей до українських традицій. Адже й сам із дитинства приїжджав додому на Полтавщину, щоб разом із односельчанами робити найважчі справи: хати будувати чи копати криниці. Навіть корів пас «не лише своїх, а спільних». «Браво, що сьогодні разом із нашими чудовими партнерами ми зробимо частину Києва чистішою. Давайте частіше об’єднуватись навколо таких екологічних подій: очистимо спочатку цей парк, Київ, Україну, ну і Всесвіт — всі разом», — запропонував він.

А прибирати в Україні є що. Нещодавно Українська екологічна ліга розказала, що Україна займає перше місце в Європі за кількістю сміття на душу населення, а площа сміттєвих полігонів скоро буде дорівнювати Карпатським горам.

Не словом, а ділом покращувати екологічну ситуацію в Сирецькому парку взявся генеральний директор «Кока–Кола Беверіджиз Україна» Марчел Мартін. Він рішуче взявся висаджувати дерева біля одного з озерець парку. «Я дуже радий, що в Україні є такий чудовий спосіб громадою вирішувати нагальні проблеми суспільства», — прокоментував «УМ» Марчел Мартін.

Щоб «полювати за сміттям» було комфортніше, учасникам акції роздавали не тільки футболки, а ще й рукавички та спеціальні сміттєві мішки. А дехто з присутніх зручне приладдя змайстрував собі сам: за допомогою скотчу, довгої палиці та загостреного металевого штиря за хвилину зробили підручні засоби для збирання сміття.

Учасники толоки, вдосталь понахилявшись та зібравши більше 8 тонн сміття, додому розходитись не поспішали: організатори приготували для них сюрприз. Після прибирання всіх запросили на велику галявину, де присутні, пританцьовуючи під етномузику, смакували приготованим тут же у великому казані справжнім козацьким кулішем.

«На десерт» організатори провели лотерею, у якій розіграли диски з етномузикою «Країни мрій» — за активну участь у Зеленій толоці. «Це 40–ва річниця дня Землі, і рік у рік ми святкуємо її глобально. Адже одній людині не під силу змінити світ. Без допомоги кожного, а також наших партнерів було б неможливо провести подібну акцію», — підсумувала директор ПРООН в Україні Рікарда Рігер.