Прогулянка очима амфібії

28.04.2010
Прогулянка очима амфібії

У сувенірному містечку можна відчути себе велетнем. (Фото Юлії БЕЛУЩЕНКО.)

Група ентузіастів із Кам’янця–Подільського розробила в місті новий атракціон — екскурсію на військовій розвідувальній машині. Автори запевняють, що це перший в Україні бойовий всюдихід, який використовується для туризму. Агрегат БРДМ–2 переробили під мирні цілі (тепер він зареєстрований як трактор) і пофарбували у веселий жовтий колір. Основна ідея — показати Кам’янець із нового ракурсу. Маршрути машини–амфібії охоплюють стежки каньйону річки Смотрич, при чому частину шляху всюдихід долає водою. Кореспонденту «УМ» вдалося спробувати цей атракціон: найбільше вражень залишає якраз проходження річкою.

«Ідея створити таку машину виникла тоді, коли ми мандрували нашим краєм, — розповів «УМ» один із авторів атракціону Артур Снітковський. — Ми з товаришем насолоджувалися красою цих місць і думали, як краще мандрувати — берегом на джипі чи водою на катері. Виникла думка поєднати дві переваги в одному засобі — обладнати машину–амфібію з підвищеною прохідністю та можливістю плавати». Підполковник запасу Артур із друзями придбав БДРМ–2, який продавався за програмою реалізації надлишкового майна Збройних сил. Переробка зайняла більше чотирьох місяців. Із машини зрізали вежу з кулеметом, облаштували простір для огляду, встановили сидіння. «Найбільшим інженерним клопотом були двері. Вони мали бути герметичними», — розповів Артур.

Машину було презентовано в рамках відкриття туристичного сезону в Кам’янці–Подільському. Сезон офіційно розпочали на минулих вихідних. Поява БРДМ на вулицях міста викликала захоплення туристів і кам’янчан. Розваги — це одне, але на скільки часу вистачить терпіння в мешканців каньйону, які звикли жити у спокої–тиші, а тепер час від часу слухатимуть гучний гуркіт військово–туристичної техніки — невідомо...

На вихідних у Кам’янці–Подільському презентували ще одну цікаву атракцію — сувенірне містечко. Торговельні ряди мають вигляд невеликих будинків–кам’яниць, які насправді стояли в Кам’янці кілька століть тому. Конструкції — дуже симпатичні, мають заввишки три метри. Спорудження містечка дозволило очистити вулиці від стихійної торгівлі сувенірами. «Всі ці кольорові намети та ящики псували вигляд міста. Туристи скаржились на те, що торгівля елементарно затуляє краєвид. Тепер цю проблему вирішено. До того ж мініатюрне містечко виглядає дуже красиво», — розповів «УМ» заступник міського голови Кам’янця–Подільського Олег Демчук. За його словами, в кількох точках Старого міста все ще ведеться «стихійна» торгівля. Однак, коли закінчиться термін дії угоди, мерія відмовиться від продовження контрактів.

Продавці сувенірів скаржаться, що в містечку торгівля не така жвава, як біля фортеці. «Там більше туристів, а сюди ж екскурсій не водять. Звісно, тут гарно. Але нам невелика вигода», — бідкається жінка середнього віку. Утім вона визнає, що в сувенірному містечку комфортніше: є дах над головою.

У день відкриття туристичного сезону в Кам’янці–Подільському символічно вистрелили з гармати і надули повітряну кулю (місто — один із центрів повітроплавання в Україні; 226 років тому тут запустили першу на наших теренах кулю). У місті сподіваються, що цього року кількість туристів зросте. За кілька днів Кам’янець–Подільський разом із Києвом презентуватиме Україну на славнозвісній виставці ЕКСПО в Шанхаї (концепція ЕКСПО–2010 — розвиток міста з давніх часів до сучасності).

Звісно ж, сезон несе і турботи. За словами міського голови Анатолія Нестерука, кілька архітектурних пам’яток потребують негайного ремонту: казарми XVII століття, Кушнірська та Гончарна вежі. «Якщо ми не відновимо до зими хоча б Гончарну вежу — вона може зруйнуватися. Сніг і вода знищать цю пам’ятку», — каже пан Нестерук. Мерія готова здати ці пам’ятки у концесію приватним підприємцям. «Ми не боїмося передачі пам’яток в оренду, — розповів міський голова журналістам. — Ми ставимо вимогу, щоб зберігався зовнішній вигляд будівлі, фасад. Підприємці можуть всередині щось зробити, але для нас головне, аби пам’ятка була збережена».