Довга дорога у Варну

24.04.2010
Довга дорога у Варну

Український прапор — під склепінням Палацу культури і спорту в Варні. (Фото з сайту www.ueg–gymnastics.com.)

На чорноморському узбережжі Болгарії, в її морській столиці Варні, позавчора стартував 22–й чемпіонат Європи зі стрибків на батуті та акробатичній доріжці. У Палаці культури і спорту, де раніше змагалися велосипедисти–трековики, упродовж трьох днів за медалі бореться 591 гімнаст із 20 країн Старого світу.

Певно, європейці ще довго нарікатимуть на ісландський вулкан Ейяф’ятлайєкютль, через який і в спортивному світі багато кому довелося скоригувати свої плани або навіть відмовитись від їх втілення в життя. Так, скажімо, кілька збірних зі спортивної гімнастики, зокрема й українська, через закритий авіапростір не потрапили на континентальну першість до англійського Бірмінгема. У Софії на один день відтермінували початок зустрічі за титул шахового «короля», а в Гельсінгборзі – старт матчу тенісного Кубка федерації між господарками–шведками та представницями КНР. Вулканічна активність позначилася і на змаганнях гімнастів–акробатів у Варні. «Хтось у майбутньому згадуватиме виграні медалі, хтось — сльози від розчарування, а дехто не зможе викинути з пам’яті складну подорож до нашого міста», — сказав один із керівників оргкомітету Матей Тодоров на церемонії відкриття змагань. Певно, функціонер мав на увазі й українську команду. Як повідомили «УМ» у профільній федерації, «синьо–жовта» збірна добиралася на континентальну першість автобусом; у дорозі наші провели 18 годин, не враховуючи часу на проходження митниць.

Проте, незважаючи на виснажливу поїздку, українські спортсмени вкотре продемонстрували характер та високий клас. Так, уже в перший день змагань на п’єдестал пошани зійшли обидві наші команди стрибунів на акробатичній доріжці: «бронзу» отримав жіночий колектив у складі Олени Чабаненко, Катерини Баєвої, Наталки Калитіної з результатом 82,2 бала. «Золото» — в активі росіянок (99,8), «срібло» — у команди Великої Британії (96,2). Українська чоловіча четвірка (Віктор Кифоренко, Артем Писарєв, Дмитро Залізняк, Єгор Лісняк), набравши 104,3 бала, поступилася лише росіянам (107,2) і посіла друге місце. Треті — поляки (103,9).

Із позитивними емоціями залишать болгарську здравницю і наші юніори. У змаганнях батутистів українська команда хлопчаків віком до 13 років «дострибала» до третьої сходинки подіуму, пропустивши вперед лише сусідів із Росії та Білорусі. Водночас лідер нашої юнацької команди миколаєвець Олександр Сатін має чудовий шанс взяти реванш, перемігши їх в індивідуальних змаганнях. У кваліфікаційних вправах українець продемонстрував найкращий результат.

«Доросла» ж Україна покладає основні сподівання на наших зіркових батутистів із Миколаєва. Володар золотої медалі Афін–2004 Юрій Нікітін мусить захистити свій титул європейського чемпіона, а Олена Мовчан мріє змінити континентальне «срібло» 2008 року на медаль вищої проби. Також непогані шанси перемогти в індивідуальних вправах на акробатичній доріжці має п’ятиразова чемпіонка світу Олена Чабаненко з Донеччини, яка вже здобула тут «бронзу» в командній першості.