День за два

23.04.2010
День за два

Віктор Янукович вирішив не чекати стоденного терміну. (Фото Рейтер.)

«Раніше сядеш — раніше вийдеш» — ця мудрість вельми поширена в певних колах. Тож не дивно, що 100 днів здалися Вікторові Януковичу надто довгим терміном, і він вирішив відзвітувати перед пресою після 50 днів перебування на посаді. «Сьогодні день іде за два», — пояснив Віктор Федорович на вчорашній зустрічі з пресою.

Працівники президентської прес–служби вже звично намагалися обмежити кількість «незручних» запитань, тож «винуватець свята» мав змогу говорити передусім про здобутки. Янукович із задоволенням відзначив успішність свого «бліцкригу» із взяттям влади по всій вертикалі. «Ви знаєте, що ми прийняли країну в жахливому стані, і щоб витягнути її, нам довелося напружено працювати», — заявив очільник Банкової, так, ніби від кризи вже не лишилося й сліду.

Як і належить у таких випадках, керівник нової виконавчої влади після приходу до стерна ще впродовж тривалого часу має змогу валити все на своїх попередників. Янукович у цьому сенсі — не оригінал. «Ми ж ніби впали вниз головою», — каже Президент. За його словами, «останні два роки йшло фактичне знищення економіки України та значне погіршення рівня життя людей», а «уряд фактично обслуговував одну політичну силу». Чи обслуговуватиме уряд Януковича–Азарова якісь сили, крім Партії регіонів і частково КПУ та Блоку Литвина, глава держави не уточнив. Але він зараз у вельми вигідному становищі: падіння ВВП у 2009 році становить 19%, падіння виробництва — 22%, й очевидно, що з Януковичем показники в будь–якому разі поліпшуватимуться. Принаймні спочатку.

Тавруючи стиль правління Юлії Тимошенко, Віктор Янукович виставляє себе як Президент країни принаймні з кучмівськими повноваженнями, а не тими, якими його наділяє чинна редакція Конституції. Янукович, на відміну від Ющенка, має змогу говорити не лише від своєї гілки, а й від Кабінету Міністрів, який цілковито йому підкоряється. А ще — від імені карних органів. За словами Віктора Федоровича, Генпрокуратура порушила більше 30 справ щодо розкрадання бюджетних коштів попередніми урядовцями. «Прийде час, коли справи будуть доведені в судах і український народ про це дізнається», — пригрозив В.Я. Судячи з усього, Янукович не даватиме спуску попередникам, адже вимагає від правоохоронних органів покарати винних у банкрутстві «Нафтогазу України».

Серед інших прикметних заяв глави держави на вчорашній прес–конференції можна згадати його згоду, принаймні на словах, почути думку народу (можливо, висловлену навіть на референдумі) щодо позавчорашнього бартеру — «пролонгація базування ЧФ в Україні в обмін на знижку ціни на газ». При цьому Янукович абсолютно впевнений, що багатомільярдний виграш через здешевлення «блакитного палива» для України вигідніша річ, аніж напруженість у стосунках із Росією та виведення Чорноморського флоту з Севастополя.

І ще щодо справ газових: Віктор Янукович вважає, що проект модернізації газотранспортної системи України може стати альтернативою газопроводу «Південний потік», який Росія тягне до Європи в обхід нашої країни через Чорне море. Перший етап відповідного плану Януковича передбачає будівництво газопроводу «Богородчани — Ужгород», який дозволить збільшити обсяги прокачування газу приблизно на 10 млрд. кубометрів, другий — модернізацію ГТС задля прокачки 20 млрд. кубів газу додатково, третій — «фактично нове будівництво нової труби поруч з існуючою».

За словами Януковича, Україна шукає можливості зберегти ті обсяги транспортування газу, які були раніше, а це близько 125 млрд. куб. м.