Якір у тілі України

23.04.2010
Якір у тілі України

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Віктор Янукович за два місяці свого президентства вже кілька разів струснув Україну. За короткий час на посту глави держави він спромігся зробити таке, чого не чекали, мабуть, і від Леоніда Кучми. В Україну піде дешевий газ — натомість заплатимо Севастополем. Намагаючись виплюнути один гачок, Україна ковтнула інший. Нова влада готується остаточно затвердити харківські угоди, влаштувавши сеанс одночасної ратифікації в парламентах України та Росії. Опозиція гуртується й анонсує акції протесту.

 

Рада Дума

Народні депутати з опозиційних фракцій розпочали збір підписів за скликання позачергової сесії ВР. Ініціативу проявив БЮТ, а невдовзі цю ідею підтримала фракція «НУНС». Сесію планують на суботу. Не­зважаючи на це, віце–спікер Микола Томенко висловив побоювання, що спікер парламенту Володимир Литвин не підпише розпорядження про скликання сесії. Так і сталося — Голова ВР не відреагував на порив опозиції. «Це дасть нам підказку того, як змобілізуватися і не допустити у вівторок подій, які загрожують нашій державності. Наше завдання не допустити у вівторок ратифікації пакта Медведєва — Януковича», — заявив Томенко, маючи на увазі намір опозиції блокувати роботу ВР.

За попередніми намірами, саме у вівторок відбудеться процедура ратифікації угод. Її планують завершити одночасно у двох «храмах» законотворчості — Державній Думі та Верховній Раді. Відповідної домовленості вже досягнули Борис Гризлов і Володимир Литвин.

Український спікер як відданий солдат коаліції заявив, що нова угода не виходить за межі правового поля, визначеного Конституцією. Литвин як законодавець, звісно, знає про 17 статтю Основного закону, котра забороняє розміщення іноземних військових баз в Україні. Але посилається на те, що пункт 14 Перехідних положень Конституції дозволяє використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди. «Я так читаю ці два положення Конституції, що українська влада не має права віддавати території або міста, щоб там іноземні держави облаштовували бази своїх військ. У той же час, я розумію Конституцію так, що Україна може на умовах оренди і на підставі міжнародного договору передавати власні військові бази для тимчасового перебування на цих базах іноземних військових формувань», — заявив Литвин у інтерв’ю «Інтерфакс–Україна».

Ложка меду в Чорному морі

Віктор Янукович малює Україні великі вигоди. За підсумками зустрічі з Дмитром Медведєвим він видав пояснення: зниження ціни на газ дозволить Україні відновити економіку. «Нові умови дають нам, образно кажучи, десять років перепочинку для того, щоб підготувати країну до переходу на світові ціни. Ми за цей період встигнемо модернізувати нашу енергетичну систему, підготовимо ґрунт для альтернативних джерел, для диверсифікації, оживимо економіку, проведемо структурні реформи і побудуємо міцний фундамент для економічного зростання», — розповів Янукович. Щоправда, не відповів: припустимо, через десять років матимемо альтернативну енергію (у чому є сумніви) — а що нам робити ще 32 роки з Чорноморським флотом?!

Але Янукович хвалиться: результат переговорів «позитивно відобразиться на гаманцеві кожного громадянина нашої країни», а домовленості дозволять йому «виконати програму, з якою я йшов на президентські вибори» (безумовно, амбіція виконати персональну програму — хороший мотив, щоб «здати» Севастополь).

Учора на прес–конференції Віктор Янукович пояснив свою математику. За його словами, українській стороні вдалося «вибити» гроші з Росії. «Враховуючи, що ціна на базування ЧФ РФ була встановлена на рівні 97 мільйонів 850 тисяч доларів на рік — це був залік, який відбувався щороку, і з України списувалися борги за використаний природний газ. Україна заборгувала тоді (у 1997 році) 2,5 мільярда. І кожен рік відбувалося списання цього боргу. І так би відбувалося до 2017 року. Живих коштів ми б не отримували», — цитує Президента «Українська правда».

На переговорах делегація згадала про те, що базування коштувало дорожче — більше 1,2 мільярда. «Коли тягали канат, кожен на свою сторону, я казав, що треба платити такі кошти. Крім того, я казав, що ми можемо піти на це тільки зараз, коли в Україні криза. І якщо ви погодитесь платити авансово, не з 2017, а з 2010, ми можемо на це піти (продовження перебування флоту)», — розповів про торги Янукович.

За словами Віктора Федоровича, «ми наблизили 40 мільяр­дів доларів на 10 років». «Якщо казати про термін, який буде після 2019 року, після завершення дії контракту Тимошенко, живі кошти Росія буде платити на рівні 98 мільйонів доларів щорічно, живих коштів», — похвалився Янукович.

Опозиція говоритиме одним голосом?

Опозиція довго не могла згуртуватися. Але від середи про потребу єднання говорять усі політики альтернативного табору. Вчора Юлія Тимошенко заявила, що для того, аби протистояти антиукраїнському сценарію, треба мати абсолютну єдність опозиційних сил та суспільства. Лідерка БЮТ повідомила, що керівники опозиційних партій, фракцій і груп підписали звернення до українського народу з приводу газово–флотських угод. «З усього цього можна зробити перший і головний висновок — консолідація опозиції розпочалася», — оцінила Тимошенко.

«Ми маємо негайно виробити план спільний дій, щоб зупинити торгівлю Україною, на яку пішов Янукович», — заявив голова партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко.

Колишній Президент Віктор Ющенко, коментуючи укладені угоди, заявив, що питання суверенітету мають бути святими для українських політиків. «Соломою треба палити, але бути незалежними. Розуміти, що це святість. Тому, коли з великим апломбом сповіщають про досягнення щодо низької газової ціни в обмін на військову окупацію, я не можу вітати таких домовленостей ні як громадянин, ні як політик», — заявив Ющенко в інтерв’ю «5–му каналу». На його думку, питання безпеки ніколи не може дорівнювати питанню економічної доцільності. «На шальку терезів ставлять найсвятіше для кожної нації — суверенітет та незалежність. Мені такий обмін не зрозумілий», — обурився голова партії «Наша Україна». Віктор Ющенко вважає, що лише завдяки об’єднаним зусиллям інтелігенції, політиків, громадськості, журналістів можна перешкодити антиукраїнським силам.

Голова партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк звернувся до народних депутатів із закликом об’єднатися та не дозволити реалізувати підписану угоду. «Перед спільною загрозою мусимо піднятися над партійними вподобаннями. Адже єдиний інтерес, який має значення, — це національний інтерес, і він не вимірюється орендною платою чи ціною на газ. Не торгуйте країною та совістю!» — закликав Яценюк.

Неконституційно? КС такого не казав

Виявляється, своє слово про легітимність перебування Чорноморського флоту в Криму вже сказав і Конституційний Суд — той самий, який днями показав свою цілковиту політичну заангажованість, дозволивши коаліцію «тушок» у Верховній Раді.

За день до підписання угод (який збіг обставин!) КС розглядав подання ще Президента Віктора Ющенка про використання існуючих військових баз для тимчасового перебування іноземних військових формувань. І в той час, коли Янукович приміряв краватку перед зустріччю з Медведєвим, КС постановив відмовити Президентові у відкритті провадження у зв’язку з непідвідомчістю (?) цього питання.

Відтак представники влади вважають, що Конституційний Суд не заборонив їм продовжувати угоду. «Воно (рішення КС) достатньо чітке і зрозуміле... Таким чином, це питання з юридичної точки зору — конституційне за рішенням того ж КС», — заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

 

НЮАНСИ

Росія ще трохи доплатить

Розмір плати за базування Чорноморського флоту на території України з 2017 року буде збільшено на 3 млн. доларів на рік — до 100 млн. доларів.

Як повідомляє агенція УНІАН, відповідний пункт міститься в угоді з питань перебування Чорноморського флоту на території України, підписаній позавчора в Харкові президентами Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим.

 

КОМЕНТАР

Валентин Наливайченко, колишній голова Служби безпеки України вважає неприпустимим розраховуватися за газ суверенною територією.

«Де–факто буде запроваджена нова форма розрахунків: «товар — територія незалежної держави», — вважає екс–глава СБУ. На думку Наливайченка, ратифікація угоди «призведе до втрати незалежності України через фактичне укладення військового союзу та відмову на третину століття від позаблокового статусу України».

«Ми вже були заручниками такої ситуації у 2008 році, коли Україну без її згоди втягнули у воєнний конфлікт між Росією і Грузією», — нагадав екс–глава СБУ.

Наливайченко вважає, що насправді угода принесе багатомільярдні економічні та екологічні збитки для держави. «Наші втрати вже зараз становлять декілька мільярдів доларів на рік, адже іноземний військовий об’єкт розташовано на 18 тисячах гектарів унікальної рекреаційної території Чорного моря та 4,5 тисячі гектарів Севастополя, у чотирьох бухтах та на причалах, які могли б приносити до бюджету міста та України значно більші кошти», — вважає екс–очільник СБУ.

 

ОЦІНКА З БРЮССЕЛЯ

Офіційний представник НАТО Джеймс Аппатурай назвав «двосторонньою справою» угоду про пролонгацію перебування Чорноморського флоту Росії в Криму. «Ми дізналися про це з повідомлень ЗМІ. Це двостороння справа Росії і України, які є партнерами НАТО», — сказав Аппатурай у коментарі РІА «Новості».