НОВИНИ ПЛЮС

22.04.2010

Помер Хуан Антоніо Самаранч

Довічний почесний президент Міжнародного олімпійського комітету Хуан Антоніо Самаранч помер учора на 89–му році життя в одній із клінік Барселони. Як повідомляє Newsru.com, причиною госпіталізації стала гостра серцева недостатність. Хуан Антоніо Самаранч очолював Міжнародний олімпійський комітет із 1980 по 2001 роки. Після складення повноважень іспанця обрали довічним почесним президентом МОК.

Ісландський вулкан змінив поведінку

Виверження ісландського вулкану Ейяф’ятлайєкютль учора перейшло в нову фазу. Як повідомило метеорологічне бюро Ісландії, вулкан почав викидати менше попелу, ніж у попередні дні, натомість зросла кількість лави й вогненних вибухів. Найближчим часом виверження не припиниться, але пил із кратера тепер летить угору не вище, ніж на шість кілометрів (раніше він піднімався майже на дев’ятикілометрову висоту), тож загроза для авіації стала меншою. Учора більшість країн Європи, включно з Великою Британією (окрім частини Ірландії), частково або повністю відкрили свій повітряний простір. Але ситуація з авіасполученням залишається напруженою — через попередні скасування рейсів авіакомпанії не можуть налагодити нормальний графік польотів.

Лукашенко попередив Росію

Відсторонений від влади президент Киргизстану Курманбек Бакієв перебуває у Мінську, куди разом із сім’єю прилетів у понеділок на запрошення президента Білорусі Олександра Лукашенка. Про це сам Лукашенко повідомив учора, відповідаючи на запитання депутатів після виголошення щорічного послання до парламенту.

Значну частину свого виступу Лукашенко присвятив критиці Росії, заявивши, що дії її керівництва, яке «видавлює білоруських виробників із російського ринку» та «намагається ізолювати Мінськ від транзитних європейських маршрутів», «поставили під загрозу виживання Білорусі». «Керівництво Росії виходить із того, що «нікуди Білорусь не подінеться». Подінемося! У центрі Європи країна не порожнітиме. Нікому нахиляти нас не дозволимо. У землянки підемо, як 65—70 років тому, але виживемо», — наголосив президент. Лукашенко також запевнив, що, поки він очолює державу, «кольорових революцій» у Білорусі не буде.

У Колумбії зіштовхнулися гелікоптери

Щонайменше п’ятеро військовослужбовців загинули, шестеро отримали поранення внаслідок зіткнення двох гелікоптерів у центрально–західній Колумбії. Гвинтокрили зіштовхнулися під час урочистих заходів, присвячених створенню нового армійського підрозділу для боротьби з екстремістами.

Останньому аргентинському диктатору дали 25 років

У Буенос–Айресі суд виголосив вирок останньому диктатору Аргентини Рейнальдо Біньйоне. 82–річного підсудного визнали винним у тортурах і викраденнях людей, скоєних упродовж 1976–1983 років, коли при владі в Аргентині була військова хунта, і засудили до 25 років ув’язнення. Під час винесення вироку Біньйоне, який перебуває під домашнім арештом, не був присутній у залі суду. У 1982—83 рр. він обіймав посаду президента Аргентини, а доти командував військовою базою Кампо Майо.

Замах на зрадника ідей чучхе не вдався

У Південній Кореї заарештовано двох північнокорейців, яких підозрюють у підготовці замаху на колишнього голову Верховних народних зборів КНДР Хвана Чжан Епа. 87–річний Хван є найвідомішим і найбільш високопоставленим перебіжчиком з комуністичної Північної Кореї в Південну, тому постійно живе під посиленою охороною. Як повідомляє агенція «Рейтер», двох громадян Північної Кореї підіслав офіційний Пхеньян, щоб вони стежили за перебіжчиком і чекали наказу його вбити.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>