Викликаю вогонь на себе

21.04.2010
Викликаю вогонь на себе

Василь Федоришин (праворуч) став єдиним українським борцем–«вільником», якому вдалося здобути медаль — бронзову — на чемпіонаті Європи–2010. (Фото з архіву «УМ».)

Із діаметрально протилежним настроєм повернулися з континентальної першості, що завершилася минулого тижня в Баку, чоловічі збірні України з вільної та греко–римської боротьби. Борці класичного стилю відверто здивували — в оновленому складі вони спромоглися посісти друге командне місце. Тоді як «вільники», обмежившись однією «бронзою», змусили журналістів шукати причини їхнього провального виступу (шоста позиція в командному заліку).

 

Конкуренція — двигун прогресу

«Україна молода» звернулася за роз’ясненнями до головного тренера збірної з вільної боротьби Руслана Савлохова. Він не став захищати підопічних, визнавши, що команда виступила невдало. Більше того, Руслан Сосланович не виправдовувався і не пояснював усе недофінансуванням. Усю провину за невдалий виступ на чемпіонаті Європи Савлохов узяв на себе. «Можливо, після Кубку світу потрібно було дати хлопцям відпочити, а не тягти їх іще на два збори», — «головний» припускає, що був прорахунок у складанні календаря підготовки національної команди.

Проте трагедії з невдалого вояжу до Азербайджану Савлохов не робить. «Окремі мої знайомі телефонують і висловлюють співчуття у зв’язку з поганим виступом на єврофорумі. Але я не посипаю голову попелом — попереду чемпіонат світу в Москві, і там ми реабілітуємося за квітневу невдачу», — Руслан Савлохов оптимістично дивиться в майбутнє.

Мало віриться, що саме накопичена фізична втома атлетів стала вирішальним фактором, який вплинув на результат. Відчуває це й головний тренер. «Немає внутрішньої конкуренції, через це борці не прогресують. Особливо гостро стоїть проблема «другого» номера в категоріях наших титулованих спортсменів Василя Федоришина та Андрія Стадника», — каже Руслан Сосланович, визнаючи, що наразі не знайшов гідної заміни досвідченим майстрам. Савлохов сподівається, що найближчий резерв проявить себе на липневому чемпіонаті України. Головний тренер обіцяє, що на ЧС поїдуть саме переможці національної першості.

Новий–старий тренер

Абсолютно з іншими емоціями коментував «УМ» результати борців греко–римського стилю головний тренер цієї збірної Олександр Котовий: «Нашій радості немає меж. Українські «класики», певно, вже й забули, що таке п’єдестал пошани континентальних форумів». Олександр Васильович у захваті від численної кількості привітань, які надсилають закордонні друзі, та теплого прийому вдома. Учора в аеропорту «Бориспіль» українців зустрічала делегація на чолі з президентом федерації Вадимом Киселем — той привітав призерів бакинських змагань іменними стипендіями.

Проте досягнути такого результату було не просто. Котовий нагадав, що він піднімав українську «греко–римську» боротьбу «з колін». «Прийнявши в 2009 році запрошення нового президента, я вдруге посів місце головного тренера й вирішив кардинально змінити критерії відбору спортсменів до збірної. Для цього ми збільшили кількість внутрішніх змагань, що зрештою дозволило відібрати найдостойніших», — ділиться своїми підходами Олександр Котовий. Водночас він висловлює подяку за титанічну працю тренерському штабові та штатному психологу, яким удалося підняти «жовто–синіх» на нові висоти.

На майбутніх стартах «класики» мають намір підтвердити невипадковість своїх успіхів.