Мерія у полотні

20.04.2010
Мерія у полотні

Вишиванки із сімейної скрині. (Фото з сайту Кременчуцької міськради.)

Мер Кременчука Микола Глухов з’явився на своєму робочому місці у вишитій сорочці ручної роботи, яку свого часу подарував йому один із місцевих майстрів. У такий спосіб він не лише словом, а й «ділом» підтримав акцію українського студентства «День української вишиванки». Напередодні на апаратній нараді у міськ­виконкомі очільник наддніпрянського міста закликав долучитися до згаданої акції своїх підлеглих. Мотивувалася така пропозиція необхідністю «привернути увагу громадськості до вшанування національних символів і традицій українського народу». І хоча в зросійщеному Кременчуці, який називають індустріальною столицею Полтавщини, далеко не кожен чиновник може похвалитися такою «патріотичною» сорочкою, частина з них охоче відгукнулася на заклик шефа.

Як повідомила вчора власкору «УМ» керівник прес–служби мерії Юлія Перепелятник, деякі працівники міськвиконкому (переважно жінки) не лише вдягнули ту красу, а й принесли із собою вишиті сорочки та рушники, «знайдені» у скринях бабусь і прабабусь. Тож у приміщенні мерії навіть влаштували невелику імпровізовану виставку тих раритетів. Вийшло симпатично і зворушливо. Адже звичайний робочий день перетворився на маленьке свято українського духу. До того ж, окрім нагадування про те, що ці атрибути свого роду й народу зовсім не обов’язково «нафталінити» у шафі до наступного Сорочинського ярмарку, акція змусила окремих завсідників кременчуцького «білого дому» критичніше поглянути на себе, коханого, в дзеркало. І зробити висновок, що вишиванці незрівнянно більше пасує струнка фігура, ніж традиційне «чиновницьке» черевце...

 

ДО РЕЧІ...
«Вітер» із Буковини

Нагадаємо, що цього року ініціаторами акції «День української вишиванки» стали студенти Чернівецького національного університету, котрі на деяких факультетах влаштували подібні «паради» національного одягу ще на початку квітня. Їхній почин підтримав мер Чернівців Микола Федорук, який також закликав працівників міської та районної рад прийти 15 квітня на роботу у вишиванках. У цьому місті зголосилися вдягнути вишиті сорочки бодай на день і працівники окремих підприємств, установ та організацій.