Янукович дає Раду регіонам

17.04.2010

Віктор Янукович уперше на посаді Президента провів зустріч із керівниками обласних державних адміністрацій. Позавчора «губернатори» зібралися під проводом нового глави держави в адміністрації Президента. «Велика перерва в розвитку регіонів, що тривала кілька останніх років, завершилася», — оголосив Янукович. Лідер Партії регіонів заявив, що вимагає від голів ОДА «доброї, ефективної роботи». «Від вас залежатиме, як люди ставитимуться до влади, до Президента. Розумію, що швидко все зробити не вдасться, але я хочу, щоб ви підходили до своєї роботи системно», — наголосив В.Я. із ноткою погрози.

Паралельно з цим Віктор Янукович підписав понад 200 указів щодо нових голів районних держадміністрацій. Із деякими кандидатами він зустрівся особисто. Пам’ятаєте, у 2005 році «регіонали» обурювались, що «помаранчева» влада повсюдно звільняла чиновників із табору Кучми? Мітла Януковича мете ще активніше, щоправда, наразі майже не чіпає найбільш «помаранчеві» західні області.

Але призначити чиновників — це лише половина справи. Бо всій цій братії ще треба раду дати. І Янукович її дав — Раду регіонів. Відповідно до указу Президента, до складу цього органу ввійшли «губернатори», Прем’єр і окремі міністри, представники місцевого самоврядування, Голова Верховної Ради та голови кількох парламентських комітетів. Раду регіонів створено «з метою забезпечення взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування у вирішенні питань реалізації державної регіональної політики, системного вдосконалення моделі місцевої влади, проведення адміністративно–територіальної реформи, подолання міжрегіональних диспропорцій» тощо. Головою ради призначено заступника голови АП Станіслава Скубашевського.

Цікаво, що Рада регіонів існувала і в часи Кучми. Леонід Данилович утворив її ще в 1994 році, а в 2000–му сформував натомість Національну раду з узгодження діяльності загальнодержавних і регіональних органів та місцевого самоврядування. Віктор Янукович входив до Ради регіонів як очільник Донецької ОДА.

Політолог Вадим Карасьов зазначив у коментарі «УМ», що за часів Кучми такі структури створювалася для того, аби контролювати місцеву владу. «Це мотивувалося одним — щоб регіони та регіональне керівництво (не тільки «губернатори», а й голови рад), а також інші політики були підконтрольні президентській вертикалі», — каже голова Інституту глобальних стратегій.

Карасьов вважає, що, збираючи на своїй адміністративно–політичній території і «губернаторів», і міністрів, Янукович подає себе головним куратором регіональної політики. «Рада регіонів — це такий собі великий уряд, що складається з центральних і регіональних чиновників. Цей уряд працює не в логіці політичного представництва, а в логіці адміністративної моделі виконавчої влади. Це спроба підмінити політично–партійно–представницьку модель управління державою президентською адміністративною вертикаллю. За формою ця рада виглядає як спроба горизонтального управління, але по суті це елемент відновлення президентської вертикалі».