Нащо ліз ти до «Солохи»?

17.04.2010

Правоохоронці Кам’янсько–Дніпровського району завершили досудове слідство у справі 36–річного руйнівника курганів — мешканця села Велика Знам’янка — і передали його справу Феміді. Що й казати, фігурант справи протягом півроку добряче позбиткувався лопатою над «тілом» знаменитої «Солохи» — всесвітньо відомої курганної групи Придніпров’я. Мав намір накопати собі на хліб із бодай маслом, а нарив хіба що на позбавлення волі. Звісно, останнє слово — за місцевим судом. «Чорного археолога» обвинувачують згідно зі статтею 298 КК (нищення, руйнація і псування пам’яток історії та культури), яка передбачає від трьох до восьми років ув’язнення.

Шукати скіфське золото сільський дядько вирішив після спілкування зі справжніми археологами із Запоріжжя. Він побачив у археологів фотопідтвер­дження їхніх знахідок — посуду, зброї та золотих виробів, тож вирішив і собі ризикнути. Варто зазначити, що село Велика Знам’янка розташоване неподалік відомої серед істориків Мамай–гори (найбільшого захоронення кочовиків скіфо–сарматського періоду), тож тут регулярно проходять практику студенти історичного факультету ЗНУ та юні краєзнавці Запоріжжя. У похованнях — переважно пересічні воїни, а не царі — тож роботи дослідникам вистачає.

Але селянин сподівався на інші знахідки. Трудився «чорний археолог» із небувалим ентузіазмом, кажуть слідчі райвідділу міліції. До курганів добирався зазвичай велосипедом, працював навіть узимку, розігріваючись спиртним. Копач заглиблювався в численні кургани до семи метрів, чим завдавав їм суттєвої шкоди. «Але ж «Солоха» — це об’єкт культурологічної спадщини, яка охороняється державою, — акцентує прес–служба обласної міліції. — Ніяких скарбів він так і не надбав, окрім перспективи позбавлення волі. До речі, руйнівник намагався замаскувати сліди своїх копань: розкидав увсебіч землю».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Світловодському районі Кіровоградської області на березі Кременчуцького водосховища «чорні археологи» під час розкопок знайшли 90 мінометних мін часів Великої Вітчизняної війни. Як повідомляє прес–служба обласного ГУМНС, у водосховищі через загрозу паводку понизили рівень води. Відтак берегова лінія збільшилася з одного метра до тридцяти. Це відразу привернуло увагу «чорних археологів», які поблизу села Нагірне знайшли не скарби, а міни. Шукачі пригод по телефону повідомили про знайдений арсенал сільраду і втекли. Сапери обстежили територію та знищили виявлені боєприпаси.