Чи допоможе програма урядові?

16.04.2010
Чи допоможе програма урядові?

БЮТівці провели в парламенті міні–блокування. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора Верховна Рада прийняла у першому читанні програму економічно–соціального розвитку на 2010 рік. За це рішення проголосувало 242 народні депутати: коаліція дає голоси без збоїв.

Саме ж засідання парламенту розпочалося з «перформенсу» депутатів БЮТ. Поки голова фракції Іван Кириленко критикував Президента за те, що той не виконує свою виборчу програму, за ним стояли «тимошенківці» з плакатами «Де підвищені пенсії?.. соціальний бюджет?... підвищені зарплати?».

Депутати від БЮТ також висловили своє «фе» перед тим, як перший віце–прем’єр–міністр вийшов на трибуну представляти урядову програму соціально–економічного розвитку. Народний депутат Сергій Сас заявив, що Верховна Рада не має права розглядати цей документ, оскільки той не був своєчасно направлений у профільні комітети, а ті ще не дали своїх висновків.

Натомість Володимир Литвин заявив, що «пропозиція БЮТ була б дуже правильна за однієї умови — якби у нас своєчасно була подана програма соціально–економічного розвитку попереднім урядом». Спікер також похвалив той факт, що уряд Азарова спершу подає у ВР програму уряду, а вже потім — бюджет.

Сам Клюєв пояснив поспіх урядовців тим, що країну треба витягати з кризи. «Якщо ми говоримо, як нормально працювати, то ми ці всі документи повинні готувати півроку. Час не чекає, країна в небезпеці і треба йти на якісь втрати», — цитує Клюєва УНІАН.

 

КОМЕНТАР

Віце–спікер від БЮТ Микола Томенко звернув увагу на те, що в програмі уряду жодного разу не згадуються словосполучення «українська мова» та «українські традиції», а «українська культура» згадується один раз — у контексті неконкурентоспроможності. «Я не пам’ятаю жодного документа незалежної України та, чесно кажучи, важко уявити документи Комуністичної партії України, яка керувала Радянською Україною, де б не ставилося питання про підтримку української мови, української культури, українських традицій. Складається враження, що дану програму писали виключно представники національних меншин України, оскільки необхідність підтримки національних чи етнічних меншин України згадується десятки разів, натомість не зрозуміло, хто ж буде забезпечувати культурні, освітні права власне українців у своїй єдиній державі», — цитує Томенка прес–служба ВР.