НОВИНИ ПЛЮС

15.04.2010

Росія і США відмовляються від плутонію

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та держсекретар США Хілларі Клінтон на саміті, який завершився позавчора у Вашингтоні, підписали протокол до угоди про двосторонню утилізацію надлишкового збройного плутонію. Згідно з цим документом, кожна зі сторін зобов’язалася у 2018 році почати знищення 34 тонн цієї небезпечної речовини. Як повідомляє ІТАР–ТАКС, надлишки збройного плутонію буде використано як паливо для АЕС. Утилізація відбуватиметься у відкритому паралельному режимі під інспекційним контролем. За словами Хілларі Клінтон, запланованого до утилізації плутонію вистачило б кожній з двох країн для виробництва 17 тисяч ядерних боєголовок. Як запевнила пані держсекретар, надалі Росія і США планують утилізувати ще більше плутонію.

Двосторонню угоду про утилізацію плутонію було підписано ще 2000 року, але, як пояснив Сергій Лавров, раніше її практичне виконання було неможливе «з технічних причин», які після підписання протоколу усунуто.

У Каїрі розігнали пікет опозиції

Щонайменше 14 людей постраждали внаслідок сутичок між прихильниками єгипетської опозиції та поліцейськими у центрі Каїра. Як повідомляє «Євроньюз», сотні прихильників опозиційних сил, які домагаються відсторонення від влади нинішнього президента Єгипту Хосні Мубарека, у вівторок намагалися організувати акцію протесту проти сваволі системи правосуддя під будівлею генеральної прокуратури. Пікетників майже одразу розігнали поліцейські. Серед постраждалих від їхніх гумових кийків — Айман Нур, головний суперник Мубарака на президентських виборах 2005 року. Нині опозиція ставить на колишнього голову МАГАТЕ Мохаммеда Аль–Барадеї.

Джон Дем’янюк: Я — жертва Гітлера

Джон (Іван) Дем’янюк, якого судять у Мюнхені за звинуваченням у причетності до вбивства 28 тисяч євреїв у концтаборах Треблінка та Собібор, уперше з початку процесу виступив із заявою. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, 90–річний українець назвав себе «однією з жертв Гітлера». Сам Дем’янюк дуже хворий, лежить у суді на спеціальних ношах і виступати не може , тому звернення зачитав його адвокат. Підсудний, зокрема, наголошує: «Вважаю нестерпною несправедливістю те, що Німеччина намагається перетворити мене, військовополоненого, у воєнного злочинця». Дідусь наголошує, що його насильно депортували в Німеччину. «Німеччина винна в тому, що я втратив сенс життя, сім’ю, щастя, майбутнє і надію, — сказано в заяві. — Я вдячний тим лікарям, які допомогли мені зменшити біль і витримати цей процес, який я вважаю тортурами».

У Польщі продовжили жалобу

Виконуючий обов’язки президента Польщі, спікер Сейму Броніслав Коморовський продовжив загальнонаціональну жалобу за загиблими в авіакатастрофі під Смоленськом до опівночі неділі, 18 квітня. Раніше жалобу було оголошено до 17 квітня. Нагадаємо, президента Леха Качинського та його дружину Марію поховають у неділю в Кракові.

Бразилія: статую Христа закрили для туристів

Влада Ріо–де–Жанейро на півроку закрила доступ до всесвітньо відомої статуї Христа–Спасителя. Таке рішення спричинене наслідками сильних дощів, які пройшли у цьому бразильському місті минулого тижня. Внаслідок численних обвалів, викликаних сильними опадами, було серйозно пошкоджено ділянки асфальтової траси до статуї Христа, а також залізницю, що веде до її підніжжя на висоті 710 метрів. Закриття доступу туристів до цієї пам’ятки завдасть значних збитків бюджету Ріо–де–Жанейро, адже щороку статую відвідують до мільйона людей. З них близько 700 тисяч — іноземні туристи. За оцінками державного туроператора «Ріотур», тепер міський бюджет щоденно втрачатиме 100 тисяч бразильських реалів (близько 56 тисяч доларів).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>