Списано в росіянина

15.04.2010

У Верховній Раді визріла ідея вшанувати День Перемоги, 9 травня, офіційним підняттям радянського прапора на будинках і флагштоках. На думку авторів — комуніста Петра Цибенка, «регіоналів» Євгена Царькова та Олександра Кузьмука і представника Блоку Литвина Сергія Гриневецького, червоне полотнище з серпом і молотом (у законопроекті — «копія Прапора Перемоги») має здійматися вгору поряд із Державним прапором.

Ідея вшанувати Перемогу майорінням радянських символів уже понеслася низкою областей. Зокрема, за цю ідею взявся «губернатор» Херсонщини Анатолій Гриценко — навіть без директив ВР. Його ініціатива цілком очікувано зустріла опір патріотів.

А найбільш курйозне у цій історії те, що винахідливі автори одіозного проекту скалькували його з російського закону. Проект змін до закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років» окремими пунктами до коми, цифри й форми офіційних зворотів повторює закон РФ «Про Знамено Перемоги».

Давно відомо, що в українському парламенті є багато депутатів, які працюють, озираючись на Москву, і ледве не під диктовку виконують рішення Кремля. А тепер іще й виявляється, що народні обранці — ледарі (чому б самим не написати?) й плагіатори.

 

ДОСЛІВНО

Український варіант: «Прапор Перемоги є символом перемоги радянського народу та його армії і флоту над фашистською Німеччиною в роки Великої Вітчизняної війни. Зовнішній вигляд копій Прапора Перемоги має відповідати вигляду штурмового прапору 150–ї ордена Кутузова II ступеня Ідріцької стрілецької дивізії».

Російський варіант: «Знаменем Победы является штурмовой флаг 150–й ордена Кутузова II степени Идрицкой стрелковой дивизии, водруженный 1 мая 1945 года на здании рейхстага в городе Берлине. Знамя Победы является официальным символом победы советского народа и его Вооруженных Сил над фашистской Германией в Великой Отечественной войне 1941—1945 годов, государственной реликвией России».