Голод на правду

15.04.2010

Невдовзі Парламентська асамблея Ради Європи на своєму засіданні розглядатиме проект резолюції про Голодомор в Україні. Відповідний документ внесений до порядку денного ПАРЄ на 28 квітня під досить нейтральною назвою: «Вшанування жертв Великого Голоду (Голодомору) в колишньому СРСР».

Патріотичні сили сподіваються, що поважна європейська установа ухвалить адекватний документ. «Україна з надією очікує, що ПАРЄ під час розгляду даного питання керуватиметься не брехливими сталінськими концепціями щодо того, що в голоді 1932—1933 рр. на території України винна посуха та «перегини на місцях», а враховуватиме нові незаперечні докази щодо штучного та цілеспрямованого характеру організованого Голодомору», — заявила напередодні засідання ПАРЄ партія «Наша Україна».

«Нашоукраїнці» вважають, що ПАРЄ мусить визнати Голодомор актом геноциду проти українського народу. «Будь–які інші підходи, окрім визнання Голодомору геноцидом, українське суспільство розцінюватиме як такі, що суперечать історичній правді та спрямовані на часткове виправдання злочинців», — наголосила «НУ».

Водночас заступник голови української делегації Ольга Герасим’юк зазначила в коментарі «УМ», що «питання про геноцид не стоїть». «Цей документ готувався дуже довго. Він не пропонував такого формулювання. Натомість ідеться про те, щоб у документі дії тоталітарної влади були визнані злочином проти українського народу. Ми боролися за це два роки. Було багато спротиву та протидії з російського боку, але в результаті переговорів ми вийшли на компромісний варіант, який враховує багато позицій», — зазначила пані Герасим’юк.

Партія «Наша Україна» вважає, що остаточне рішення ПАРЄ «покаже, наскільки дана європейська інституція самостійна у свої рішеннях і не піддається зовнішньому кон’юнктурному впливу». А Ольга Герасим’юк вважає: «Якщо росіяни нічого не «перекапустять», ПАРЄ ухвалить хорошу резолюцію».