Вісім відомих

15.04.2010
Вісім відомих

Упродовж сезону лідером «Будівельника» був американський розігруючий Халід Ель–Амін (праворуч). (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Сімома матчами позавчорашнього вечора завершився перший етап 19–го чемпіонату України серед команд суперліги. Тепер її учасники поділилися на дві групи: перша вісімка розіграє нагороди у «плей–оф», тоді як слабші шість клубів позмагаються за збереження прописки в елітному дивізіоні. Безсумнівним переможцем регулярного чемпіонату — першого після об’єднання УБЛ і суперліги ФБУ — став столичний «Будівельник».

 

Грають у баскетбол, як ведмеді

Останні матчі практично нічого не вирішували: вісімка щасливчиків визначилася ще раніше, і команди могли змагатися хіба за вищі місця в турнірній таблиці та за зручнішого суперника в іграх «на виліт». Остання інтрига з «прохідними» зникла в попередньому турі, коли івано–франківська «Говерла» забезпечила собі путівку до «плей–оф».

Прикарпатські «ведмеді» стали одним із відкриттів чемпіонату: зі старту їм довелося подолати чимало труднощів, зокрема деякий час франківці проводили домашні поєдинки на виїзді через невідповідність їхнього залу вимогам суперліги. Але після кадрових вливань підопічні Євгена Мурзіна показали свій найкращий результат в українському чемпіонаті.

Якби прикарпатці в останньому турі обіграли вдома «Хімік», то за певних умов могли б претендувати навіть на шосте місце в «турнірці». Однак вони, схоже, надто розслабились після історичного успіху.

«Арбітре, ми знаємо, де твоя машина»

У першому раунді «плей–оф» «Говерлі» доведеться зустрітися з лідером — «Будівельником», який уперше за багато років, але очікувано виграв цей етап чемпіонату і є головним претендентом на загальну перемогу. «Будка» — шестиразовий чемпіон України, але востаннє таке звання команда завойовувала далекого 1997 року.

Враховуючи останні кадрові підсилення команди Андрія Підковирова, зокрема в особі екс–донеччанина Артура Дроздова, «Будівельник» зробить усе можливе, аби не повторити ситуацію з недавнім «фіналом чотирьох» Кубка суперліги, в якому кияни поступилися вже в першому поєдинку.

До речі, так само шість разів перемагав у чемпіонаті маріупольський «Азовмаш», але цього року азовці не виглядають тією командою, що побореться за «золото».

В останньому турі «будівельники» на виїзді просто познущалися над «Кривбас–баскетом», якому минулого року програли чемпіонство в УБЛ. «Я задоволений діями своїх хлопців у цій грі. Головне, аби такий психологічний мікроклімат залишився в нас у команді й надалі», — тішився Підковиров виїзній перемозі з різницею в 42 очки. А чи не найбільше від такого результату в Кривому Розі постраждав харківський арбітр Сергій Чебишев: після поєдинку він знайшов свій автомобіль із порізаними шинами, побитими вікнами та подряпинами. Хоча, якщо подивитися на різницю в рахунку, навряд чи причину поразки господарів слід шукати в суддівстві.

«Залізні» легіонери

Ще одним відкриттям чемпіонату став запорізький «Ферро–ЗНТУ». Як і «Будка», минулого сезону запоріжці також грали в УБЛ. В об’єднаному чемпіонаті команда Кирила Большакова вразила всіх спочатку результативністю, а потім і здобуттям Кубка суперліги. Секрет успіху запоріжців простий: їхня гра будується на вміннях американських легіонерів Стівена Буртта, Кевіна Тіггса, Вінсета Хантера та Чарльза Томаса. Туром раніше «Ферро» із різницею в 39 очок розгромило міцний «Кривбас–баскет», а у вівторок теж упевнено здолав дніпропетровців. І знову найбільший внесок у перемогу зробила згадана темношкіра четвірка: на рахунку американців — 85 очок зі 100 командних. «Були моменти, коли хлопці збивалися на індивідуальні дії, але ми впевнено провели гру», — каже Большаков. У «плей–оф» його підопічні знову зустрінуться з «дніпрянами».

Молодняк Чернія

Програв останній поєдинок першої частини чемпіонату «Київ»: він єдиний і далі грає без легіонерів, орієнтуючись на доморощених виконавців. У цій команді лише двоє баскетболістів народилися в 1970–х роках — Салтовець та Брянцев, тоді як більшість — юнь, молодша від Олега й Дмитра на 10—15 років.

Своє четверте місце «беки» забезпечили задовго до останнього туру, тому навіть поразка підопічних Віталія Чернія від «Миколаєва» не мала турнірного значення. Сам же наставник, який днями очолив ще й збірну України, розповідає, що перед «Києвом» стояло завдання просто пробитися до «плей–оф», а тепер хотілося б поборотися за медалі та отримати право виступити в єврокубках.

 

ТАБЛО

Чоловіча суперліга. «Грифони» — «Дніпро–Азот» — 79:88, «Пульсар» — «Азовмаш» — 57:73, «Говерла» — «Хімік» — 72:89, «Дніпро» — «Ферро» — 87:100, «Кривбас–баскет» — «Будівельник» — 59:101, «Галичина» — «Одеса» — 80:89, «Київ» — «Миколаїв» — 86:89.

Підсумкове становище:

I В П 0

1. «Будівельник» 26 24 2 50

2. «Ферро» 26 21 5 47

3. «Кривбас–баскет» 26 20 6 46

4. «Київ» 26 17 9 43

5. «Одеса» 26 16 10 42

6. «Азовмаш» 26 15 11 41

7. «Дніпро» 26 14 12 40

8. «Говерла» 26 13 13 39

9. «Миколаїв» 26 13 13 39

10. «Хімік» 26 11 15 37

11. «Галичина» 26 10 16 36

12. «Дніпро–Азот» 26 4 22 30

13. «Пульсар» 26 4 22 30

14. «Грифони» 26 0 26 26

«Донецьк» знявся з чемпіонату.

Перший раунд «плей–оф» (серії до трьох перемог): «Будівельник» — «Говерла», «Ферро» — «Дніпро», «Кривбас–баскет» — «Азовмаш», «Київ» — «Одеса».

Лідери ліги. За очками: Ель–Амін («Будівельник») — у середньому 21,7 очка за гру; Томас («Ферро») — 20,8; Карім («Дніпро–Азот») — 20,4. За передачами: Кроу («Дніпро») — 7,6; Блессінгейм («Одеса») — 6,7; Спаркс («Одеса») — 6,04. За підбираннями: Фрейзер («Говерла») — 11,6; Томас («Ферро») — 10,3; Петтвей («Дніпро») — 8,08.

 

ДО РЕЧІ

Цієї суботи в дніпропетровському Палаці спорту «Метеор» відбудеться «матч усіх зірок суперліги». На майданчику зійдуться команди «Україна» та «Легіон», сформовані, відповідно, з доморощених та іноземних баскетболістів. Також традиційно відбудуться конкурси майстрів «слем–данків», триочкових кидків, свою спритність і вміння поводитись із м’ячем покажуть захисники.