Поділимося «свободою слова»

14.04.2010
Поділимося «свободою слова»

Депутати з ПР проголосували за нових голів комітетів у перервах між грою в карти на мобільних телефонах. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора у складі парламентських комітетів відбулися зміни. Верховна Рада призначила головою аграрного комітету Григорія Калетніка, а комітету з питань фінансів і банківської діяльності — Олександра Пеклушенка. Ці посади дісталися «регіоналам» після того, як низка депутатів — членів команди Януковича перейшла у виконавчу владу, звільнивши керівні посади в комітетах ВР. Окрім того, парламент призначив кількох заступників голів комітетів, секретарів, а також затвердив звичайних членів.

Натомість Блок Тимошенко наполягає на глобальному перекроюванні комітетів між владою та опозицією. Зокрема, голова фракції БЮТ Іван Кириленко нагадав: коли Партія регіонів перебувала в опозиції, «регіоналам» віддали посаду першого віце–спікера, а також керівні посади в «контролюючих» комітетах. «То чому ж зараз ви не хочете зробити так само? Адже це бумеранг, який коли–небудь зіграє проти вас», — гнівався Кириленко.

Проте представники коаліції були непохитними. У постанові, ухваленій парламентом, ідеться про те, що заміщення посад у комітетах здійснюється «відповідно до квот пропорційного представництва депутатських фракцій... що склалася на момент формування комітетів Верховної Ради України на початку шостого скликання». Представники опозиції вказують, що два з половиною роки тому в парламенті існував інший поділ між коаліцією та опозицією. Проте аргументи не подіяли: за «узурпаторську» постанову проголосували 234 нардепи.

Єдиний комітет, який вирішили винести в окреме провадження, — з питань свободи слова та інформації. Пропонувалося, що його очолить «регіоналка» Олена Бондаренко. Але коаліція може віддати цей комітет опозиції — як того вимагає Регламент. Про таку можливу щедрість заявив і Президент. «Я завжди відстоював принципи свободи слова, і буду робити це і надалі. Підтвердженням цьо­му є те, що ми готові віддати комітет», — сказав Янукович в інтерв’ю газеті «Вашингтон пост», що вийшло на рекламних засадах.

А «регіонал» Олександр Єфремов висунув додаткову умову: крісло «інформаційного» голови дістанеться опозиції, якщо БЮТ віддасть посаду голови Комітету з питань податкової та митної політики (його наразі очолює Сергій Терьохін). Апетит «синіх» зрозумілий: вони готують бюджет, їм не треба зайвих проблем у парламенті.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Народний депутат від БЮТ Володимир Іваненко, якого вважають креатурою Богдана Губського, вчора увійшов до складу коаліції «Стабільність і реформи».

Таким чином, у коаліції «тушок» тепер перебуває 241 депутат.