Інфекція Горовиця

14.04.2010
Інфекція Горовиця

Володимир Горовиць.

У понеділок у Національній філармонії України відбулося урочисте відкриття VIII Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця, який відбувається кожних два роки, починаючи з 1995го. Замість Віктора Януковича офіційного листа з привітанням Президента зачитав міністр культури Михайло Кулиняк. Гуманітарний віцепрем’єр Семиноженко додав від себе побажання, щоб «Україна з експортера талантів перетворилася на точку тяжіння музикантів». Відзвітувавшись на сцені, представники влади покинули залу філармонії, так і не послухавши творів Шопена у виконанні перших лауреатів VIII конкурсу Анастасії Кухар (переможниці у групі Горовиць­Дебют) та Іллі Зуйка (володаря золотої медалі у Молодшій групі).

Через брак фінансування директор Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця Юрій Зільберман своє дітище поділив на два етапи. У 2008 році VIII Міжнародний конкурс мав би відбутися повністю. Але коштів тоді вистачило тільки на дві групи — Горовиць­Дебют (віком до 14 років) і Молодшу групу (12—15 років). Середню (вік 14—19 років) та Старшу (16—33 роки) відклали до кращих часів. «Я злукавлю, якщо скажу, що у нас із фінансуванням усе гаразд. На сьогодні від держави кошти так і не надійшли. Не треба переживати, що лауреати не отримають своїх грошових винагород. Кошти ми роздобули, а як — це вже наш секрет», — каже Зільберман. Голова журі, композитор Олександр Злотник, додав, що була ідея провести благодійний концерт, на якому хотіли зібрати кошти для проведення конкурсу Горовиця. «Згоду виступити дали Тіна Кароль, Василь Лазарович та провідні піаністи України. Та квитків ніхто не хотів купувати. По своїх джерелах я ледве роздав 20 запрошень. У результаті ми не заробили, а тільки витратилися».

Нагадаємо, що конкурс Горовиця не з дешевих. Перша премія у Старшій групі становить10000 дол., у Середній — 4000 дол. У кожній із груп є по шість премій. «В Україні діти, які займаються музикою, дуже бідні. Конкурс Горовиця ми придумали для того, щоб вони мали можливість виступити на великій сцені, зіграти на гарному інструменті і не витрачати на поїздку в Лондон на конкурс Королеви Єлизавети як мінімум 2000 доларів. Конкурс Горовиця за рівнем нічим не поступається конкурсу Королеви Єлизавети. Але є одна відмінність — під час відбору ми надаємо перевагу українським піаністам, а потім уже музикантам із­за кордону», — пояснює Зільберман.

Із 13 по 24 квітня прослуховування конкурсантів відбуватиметься з ранку до вечора у три етапи в Колонному залі ім. Лисенка. До речі, на виступи юних піаністів вхід безкоштовний. Цьогоріч за премії Горовиця боротимуться 82 учасники з 18 країн світу. А загалом претендентів було більше двохсот. Велика кількість піаністів приїхала з Китаю та Кореї. Юрій Зільберман так пояснив цю ситуацію: «А що ви хотіли, якщо у цих країнах 50 млн. дітей займаються музикою. В Україні навіть населення стільки немає. Звісно, що серед китайців­піаністів знайдуться генії, тому перші місця часто бувають їхніми».

Лауреатів обиратиме професійне журі, у складі якого народний артист України Олександр Злотник, відомий британський піаніст Хаміш Мілн, професор Гонконгівської академії виконавських мистецтв Елеонор Вон, соліст Московської державної філармонії Вадим Руденко, професор по класу фортепіано з Росії та США Яков Касман, американський професор по класу фортепіано Микола Сук, художній директор Асоціації Анімато з Франції Маріан Рибіцкі, професор ПівденноАфриканського університету музики Джон Роос, завідувач кафедри спеціального фортепіано Національної музичної академії України ім.Чайковсього Тетяна Рощина.

Учасники конкурсу виконуватимуть твори з репертуару Володимира Горовиця, а саме Баха, Моцарта, Бетховена, Гайдна, Шопена, Ліста, Скрябіна, Дебюссі, Стравінського, Лігетті, Рахманінова, Ревуцького, Лятошинського. Як зізнався композитор Мирослав Скорик, який очолював журі минулого конкурсу: «Закриваєш очі, слухаєш гру і таке відчуття, що за фортепіано сидить дорослий професійний музикант. Відкриваєш, а перед тобою дитина». Юрій Зільберман зазвичай відстежує, як після перемоги живеться юним лауреатам конкурсу Горовиця. «Ми їх заражаємо інфекцією. Після того, як дитина вийшла зі сцени мокра і виснажена, ніби її вдарило струмом, напругою 6 тис. вольт, як вона відчула смак творіння, віддала себе, отримавши натомість звання генія, бога, вона не зможе не грати», — емоційно заявив директор конкурсу.

 

ДО РЕЧІ

Уперше усі учасники конкурсу Горовиця, які приїхали з інших країн, поселилися не в готелях. Їх гостинно прийняли київські родини. Кожен учасник має окрему кімнату, з обов’язковим інтернетом і бажано з піаніно. «Це для того, щоб вони відчули себе як вдома і на прослуховуванні зіграли так, ніби це їхній останній концерт», — каже Юрій Зільберман.