Успіх «столичних»

14.04.2010
Успіх «столичних»

Молодий Стівен Стемкос із «Тампи» несподівано став найрезультативнішим у чемпіонаті за кількістю закинутих шайб. (Фото Рейтер.)

Позавчора в НХЛ остаточно визначилися команди, які змагатимуться за найпрестижніший клубний трофей у світі хокею. Шістнадцять представників Східної та Західної конференцій уже сьогодні стартують у боротьбі за Кубок Стенлі, заснований далекого 1892 року генерал–губернатором Канади. Тоді лорд Стенлі придбав «бляшанку» за неповних 50 доларів, аби нагороджувати найкращу любительську команду. Тепер за удосконалену легендарну чашу борються найсильніші професіонали.

 

Хто, що і скільки

До останнього дня регулярного чемпіонату не була відома доля власника лише однієї путівки до «плей–оф»: у Східній конференції за восьму прохідну сходинку боролися «Рейнджерз» та «Філадельфія». Волею календаря вони зустрілися в Пенсильванії саме в завершальному турі. Аби визначити переможця, знадобилася серія булітів. 2:1 на користь «Флаєрз» — і вперше за чотири роки «рейнджери» залишилися без «плей–оф».

Уся боротьба за Кубок Стенлі ще попереду, тоді як частина відзнак уже знайшла своїх героїв. Зокрема, Кубок Президента, що вручається переможцеві регулярного чемпіонату з 1985 року, вперше вирушить до Вашингтона. Щоправда, до цього трофею в хокеїстів неоднозначне ставлення: до нього не заведено навіть торкатися при врученні, адже приз, мовляв, приносить нещастя у «плей–оф». Ще б пак: із 1985 року переможці регулярного чемпіонату лише сім разів здобували омріяний Кубок Стенлі.

Хай там як, перевага «столичних» у цьому сезоні переконлива: у своїй конференції їм не було рівних, а переможця минулорічної «регулярки» і найближчого переслідувача цієї, «Сан–Хосе шаркс», «Вашингтон» обійшов на вісім очок. На тлі вдалих дій усієї команди особливо виділяються двоє гравців: швед Ніклас Бекстрем та росіянин Олександр Овечкін, котрий проводить поки що найкращий свій сезон в НХЛ. Швед посів четверте місце у змаганні бомбардирів — 101 очко (33 голи + 68 передач), а доробок росіянина — ще більший: 109 очок (50+59). Овечкін до останнього сподівався здобути нагороду «Арт Росс трофі», яку вручають найрезультативнішому хокеїстові регулярного чемпіонату, однак випередити Хенріка Седіна (112 очок; 29+83) із «Ванкувера» не спромігся. В останньому поєдинку «регулярки» швед Седін зробив чотири результативні передачі і залишився недосяжним як для Овечкіна, так і для Сідні Кросбі з «Піттсбурга» (109 очок, 51+58).

Так само зірковий Алекс залишився без «Моріс Рішар трофі». В останній змагальний день Овечкіна обійшли Кросбі та 20–річний нападник «Тампа–Бей лайтнінгз» Стівен Стемкос: обидва закинули по 51 шайбі та поділили приз на двох. «Я не надто полюбляю нічиї, але в даному випадку приймаю такий результат», — змирився із «двовладдям» Кросбі. Що ж до Овечкіна, то нагороду провідному снайперові чемпіонату він раніше здобував уже двічі.

Наш слід

Звичайно, більшість українських хокейних уболівальників підтримуватимуть у «плей–оф» минулорічного переможця — «Піттсбург пінгвінз». І тут нема ніякого «глоріхантерства»: саме за «пінгвінів» зараз виступають обидва українські представники в НХЛ.

Олексій Понікаровський у чемпіонаті–2009/10 набрав 50 очок (21+29), закінчивши його з показником корисності «–1». Останні два матчі своєї команди Поні пропустив через дискваліфікацію, яку отримав у поєдинку з «Айлендерз»: тоді наш форвард провів небезпечний силовий прийом проти 20–річного гравця «острів’ян» Джоша Бейлі, відправивши суперника головою в бортик. Але вже сьогодні Олексій має вийти на лід проти «Оттави» в першому матчі Кубка Стенлі.

Слабші результати в Руслана Фе­дотенка: він поки проводить один із найгірших своїх сезонів у НХЛ. На рахунку киянина — 30 очок (11+19), а показник корисності узагалі вражає — «–17».

 

ТАБЛО

Регулярний чемпіонат НХЛ.

Підсумкове становище після 82 матчів

Східна конференція

«Вашингтон» 121

«Нью–Джерсі» 103

«Баффало» 100*

«Піттсбург» 101

«Оттава» 94

«Бостон» 91

«Філадельфія» 88

«Монреаль» 88

«Н.–Й. рейнджерс» 87

«Атланта» 83

«Кароліна» 80

«Тампа–Бей» 80

«Н.–Й. айлендерз» 79

«Флорида» 77

«Торонто» 74

 

Західна конференція

«Сан–Хосе» 113

«Чикаго» 112

«Ванкувер» 103*

«Фінікс» 107

«Детройт» 102

«Лос–Анджелес» 101

«Нешвілл» 100

«Колорадо» 95

«Сент–Луїс» 90

«Калгарі» 90

«Анахайм» 89

«Даллас» 88

«Міннесота» 84

«Коламбус» 79

«Едмонтон» 62

*посідає вище місце як лідер дивізіону (підрозділ конференції)