Два місяці «на віражі»

10.04.2010

Що насправді думає президент УЄФА про підготовку нашої держави до Євро–2012, він навряд чи скаже відверто комусь з українців. Поки що візити Мішеля Платіні відбуваються приблизно в однаковому руслі: короткі оглядини міст, вислуховування обіцянок, роздача посмішок і автографів, отримання сувенірів і, обов’язково, нагадування нам про необхідність прискоритися. Цього разу мсьє Мішель трохи налякав, заявивши, що в критичній ситуації чемпіонат можна буде провести силами чотирьох польських міст та лише двох українських. Президент УЄФА ще раз нагадав про необхідність вчасного зведення арени в столиці, інакше ніякого турніру нам не бачити.

Почергово відвідавши Львів, Донецьк, Харків і Київ, глава УЄФА підсумував вояж позавчора надвечір півгодинною зустріччю з Віктором Януковичем. Новий Президент пообіцяв особисто контролювати всі питання Євро–2012. «Я добре розумію, що в роботі з Україною було багато проблем. Я критикував дії колишньої влади не тому, що на той час був у опозиції, а тому, що мені було дійсно боляче дивитися, як ми втрачаємо час. Як колишній спортсмен, я вважаю, що нині треба вмикати повну швидкість і наздоганяти «на віражах», — цитує Януковича офіційний сайт глави держави. Принагідно він відзначив, що розглядає чемпіонат як крок України до інтеграції в Європейський Союз.

Слова ж француза наводить прес–служба ФФУ: «У наступні два місяці Україна має показати відчутне просування. Можу вас запевнити, що Євро в Україні відбудеться. Але я очікую конкретних дій уряду щодо тих обіцянок, які нам дав Президент».

 

ГАНЬБА

Дай Боже, щоб пан Платіні під час своїх візитів не чув слів, подібних до тих, що днями «зронив» глава Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк. Досі він був головою Донецької облради, тобто вже віддавна бере участь у підготовці до Євро–2012 регіону, який має чудовий стадіон, але при цьому відчуває різку нестачу готелів для вболівальників. Заявивши, що столиця Донбасу повністю готова до розміщення фанатів на матчі групового етапу, Близнюк сказав, що проблема може виникнути з житлом для глядачів «плей–оф»: «Якщо у чвертьфіналі чи півфіналі будуть «Манчестер» і «Барселона», то вболівальники, мабуть, приїдуть не лише українські, а й з Європи».

Тобто чиновник не лише не знає, що на Євро грають збірні, а не клуб. Близнюк і приблизно не уявляє масштабів заходу. Адже на подібні турніри обов’язково приїздять десятки тисяч фанатів із кожної країни–учасниці.