На гребені хвилі

10.04.2010
На гребені хвилі

Саме на цій жовто–синій «Чайці» Віктор Шемчук здобув титул чемпіона світу. (Фото надане прес–службою команди «Український дух».)

Останніми роками на гірських серпантинах біля Ялти проводили етап Кубка Європи з авторалі, а тепер головний курорт України прийме перший в історії нашої держави етап чемпіонату світу з гонок «Пауербот П1» на човнах класу «Суперспорт» та «Еволюшн». Змагання в ялтинській акваторії відбудуться 7—9 травня. Такої честі Україна удостоїлась після того, як команда «Український дух» на швидкісному катері «Чайка» у свій дебютний сезон несподівано для всіх виборола чемпіонство у класі «Суперспорт». Дарма що «штаб–квартира» команди розташована на Мальті, у турнірі брали участь лише сім колективів, а головний вклад у перемогу «Юкрейніен спіріт» зробили іноземці.

Як розповів на прес–конференції президент Національної федерації водно–моторного спорту Віктор Шемчук, який у складі чемпіонів виконував функції штурмана, головним минулорічним завданням команди вважалася презентація України у світі. «У новому сезоні ми змінили тактику: тепер наша головна мета — популяризація цього виду спорту в Україні. Саме тому екіпаж «Чайки» став повністю українським», — каже народний депутат Шемчук.

Парк «спірітівців» поповнився човном класу «Еволюшн». Він має більшу потужність, іншу конструкцію (закритий «кокпіт») й чимось нагадує ракету. Штурман–політик вважає, що перегони на цих човнах можна називати «королівськими», адже можливості такого агрегату не обмежені. Така собі «Формула–1» на воді здатна розганятися до 220 км/год. Колишній прокурор Криму, який займе місце в новому боліді поруч із мальтійським пілотом Аароном К’янтаром, сподівається, що подивитись на такі перегони прийде і приїде багато охочих. У світі за телетрансляціями водно–моторних змагань спостерігає близько 100 мільйонів глядачів, а на ялтинській набережній Шемчук хоче побачити не менше ніж 100 тисяч любителів «реактивних» швидкостей. Депутат вірить, що такий захід стане хорошим тестом для кримської інфраструктури перед Євро–2012 та дозволить залучити на Південний берег Криму нові інвестиції.

«Для гостей Ялти ми влаштуємо справжнє свято. У перший день глядачі стануть свідками кваліфікаційних заїздів, за підсумками яких наступного дня відбудуться гонки у відкритому морі на кільцевій трасі завдовжки 49 морських миль. А на День Перемоги гостей Криму очікує родзинка спортивного шоу — перегони на виживання», — анонсує пан Шемчук.

Слід сказати, що порція адреналіну, яку отримують спортсмени на гребені хвилі, — не дешева. За словами Віктора Вікторовича, спонсори–бізнесмени виділяють на утримання української команди мільйон доларів на рік.