Бувай, Португаліє

10.04.2010
Бувай, Португаліє

Нападник «Фулхема» Боббі Замора (ліворуч) забив «Вольфсбургу» і ще побореться за звання найкращого бомбардира Ліги Європи. (Фото Рейтер.)

Після позавчорашніх матчів Ліги Європи в єврокубках продовжують боротьбу представники лише п’яти країн. У четвер пізно ввечері свої останні команди втратили бельгійці та португальці. Українських уболівальників має тішити невдача співвітчизників Магеллана: за умови подальшого успішного виступу «Бенфіки» португальці могли обійти нашу країну в рейтингу коефіцієнтів УЄФА. А так цей сезон ми вже точно завершуємо на сьомому місці, яке також дозволяє виставити в єврокубках шість команд. На сходинку вище – Росія.

У першому матчі «Ліверпуль» хоч і виглядав переконливішим за «орлів» у Лісабоні, але таки поступився з рахунком (1:2). Португальцям перед візитом до Англії додавав настрою той факт, що останні чотири поєдинки проти «мерсісайдців» на євроарені вони виграли, зокрема й двічі — у сезоні 2005/06 в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Ще один цікавий факт: у груповому етапі цієї Ліги Європи «Бенфіка» змагалася з іншим клубом із Ліверпуля — «Евертоном», і за підсумком двох поєдинків перевага із загальним рахунком 7:0 була на боці португальців.

«Лівер» одразу взявся виправляти таку прикру тенденцію і встановив потрібну перевагу вже в середині першого тайму: голландець Дірк Кюйт забив свій другий м’яч у ЛЄ. А остаточно поховав надії португальців дубль Фернандо Торреса, в активі якого вже чотири голи в цьо­му єврокубку. Зрештою табло «Енфілд Роуд» зафіксувало цифри 4:1 на користь господарів.

А от британець Боббі Замора у ЛЄ має вже шість влучних «пострілів» і далі змагатиметься за звання кращого бомбардира турніру, адже його «Фулхем» не втомлюється дивувати футбольну Європу. Позавчора скромні «дачники» мінімально переграли на виїзді чемпіона Німеччини, забивши вже на першій хвилині гри. Нагаємо, що однією з попередніх жертв «Фулхема» став донецький «Шахтар».

Аби наздогнати у бомбардирських перегонах Клаудіо Пісарро з «Вердера» та Оскара Кардосо з «Бенфіки», які вже вилетіли з «плей–оф», Заморі треба відзначитись ще тричі. Враховуючи результативність нападника останнім часом, така перспектива не видається неймовірною. «Якби мої хлопці постаралися, вони забили б і більше», — тренер «Фулхема» Рой Ходжсон вірить у майстерність підопічних.

А найзапеклішим протистоянням того вечора стала зустріч між іспанськими «Валенсією» та «Атлетико». Суперники чудово знають один одного, але на євроарені зустрілися вперше. Цікаво, що мадридці потрапили до чвертьфіналу Ліги Європи без виграшів: у протистоянні зі «Спортингом» в 1/8 «матрацникам» виявилось достатньо зіграти результативну нічию на чужому полі.

У такий самий спосіб «Атлетико» тепер пробився і до півфіналу. Двічі забивши й пропустивши на «Местальї», столична команда відстояла нульову нічию на власному стадіоні «Вісенте Кальдерон». Відтак серія без перемог команди Кіке Флореса нараховує вже чотири матчі — і це у «плей–оф»!

 

ТАБЛО

Ліга Європи. 1/4 фіналу (повторні матчі). «Вольфсбург» (Німеччина) — «Фулхем» (Англія) — 0:1 (Замора, 1; перший матч — 1:2), «Ліверпуль» (Англія) — «Бенфіка» (Португалія) — 4:1 (Кюйт, 27; Лукас, 34; Торрес, 59, 82 — Кардосо, 70; 1:2), «Стандард» (Бельгія) — «Гамбург» (Німеччина) — 1:3 (Де Камараго, 33 — Петрич, 20, 35; Гереро, 90+4; 1:2), «Атлетико» (Іспанія) — «Валенсія» (Іспанія) — 0:0 (2:2).