Три пункти для України

09.04.2010

На шляху до підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом стали три пункти, за якими Україна з ЄС поки не змогла досягнути згоди. Та в Єврокомісії однаково вважають: упродовж цього року переговори щодо угоди можна завершити. Це, звісно, не ті терміни, про які не втомлювалися раніше повідомляти суспільству деякі українські керманичі, і в 2008–му, і в 2009–му запевняючи, що «угоду буде підписано до кінця поточного року». Але ж обізнаним дипломатам і тоді було очевидно, що ні за рік, ні за два чи навіть три узгодити всі елементи договору ми не встигнемо.

Як повідомив на засіданні Комітету з питань закордонних справ Європарламенту заступник генерального директора відділу європейської політики сусідства Єврокомісії Х’юг Мінгареллі, у політичній частині угоди про Асоціацію залишаються відкритими такі пункти: «прохання України отримати перспективу членства, прохання України про запровадження вільного руху громадян у більш короткі терміни та дискусії щодо формулювання принципів забезпечення територіальної цілісності й суверенітету цієї країни–партнера».

Щодо першого — Мінгареллі одразу зазначив, що питання про перспективи членства України в ЄС «на сьогодні на порядку денному не стоїть». Хоча потішив нас тим, що Україна «може претендувати на членство в майбутньому» як європейська країна. І, зрозуміло, після виконання певних вимог.

Питання про запровадження безвізового режиму України з ЄС, за словами представника Єврокомісії, має вирішити Рада Євросоюзу. «Пропозиція ЄС наразі полягає в тому, щоб передбачити безвізовий режим, однак у довгостроковій перспективі, — дипломатично зауважив пан Х’юг. — Питання надання Україні «дорожньої карти» для скасування віз має винятково політичний характер і жодних технічних передумов».

А гарантії територіальної цілісності — це взагалі не те, що ЄС може надати зовнішньому партнеру. «Потрібно, щоб наші українські друзі зрозуміли: Євросоюз не може забезпечити безпеку будь–якого зі своїх зовнішніх партнерів, хоч би ким він був», — наголосив Мінгареллі. За його словами, попередньо завершено переговори за 30 главами нової угоди, преамбулі, цілях і основних положеннях, практично завершені переговори з політичної частини угоди, питань співпраці у сфері юстиції, свобод та безпеки, а також майже за 30 секторами економічного співробітництва. А найскладнішою досі залишається частина про створення зони вільної торгівлі, де з 14 глав на сьогодні узгоджено лише три. Проблема ще й у тому, що наприкінці минулого року у зв’язку з виборчою кампанією в Україні переговори сповільнилися.

Водночас у Європейській комісії наголошують, що «не мають підстав не вірити заявам нового Президента Віктора Януковича про наміри інтегрувати Україну до ЄС». «Ми знаємо, що Янукович значно змінився за останні десять років», — сказав Х’юг Мінгареллі.