Дуже ображений російський ведмідь

08.04.2010

Росія та Південна Корея опинилися за крок до міжнародного скандалу, причому саме на 20–ту річницю встановлення дво­сторонніх дипломатичних відносин. Посольство РФ у Сеулі вимагає від англомовної газети «Кореа таймс» пояснень щодо публікації образливої для росіян карикатури. Корейська влада заявляє, що держава до позиції незалежного видання не причетна, а тому відповідальності на себе не братиме, а в Росії тим часом наростає обурення громадськості. Зрозуміло, що самих карикатур, опублікованих у номерах корейської газети від 30 березня та 1 квітня, росіяни не бачили, довідавшись про них лише з репортажів у вітчизняних ЗМІ. Але той факт, що корейці «пожартували» на тему останніх вибухів у Московському метро, вже є достатнім для народного гніву. Загалом ситуація дуже нагадує реакцію ісламського світу на відому публікацію карикатур на пророка Магомета в данській газеті.

Корейці не розуміють такої гіперчутливої реакції Москви, але про всяк випадок вирішили загасити скандал. Особливо після того, як міністерство закордонних справ Росії назвало дії газети цинічними й офіційно зажадало вибачень. Відповідну ноту було передано МЗС Південної Кореї.

Наслідком стали відставки у керівних органах «Кореа таймс». Хоча в самій редакції зв’язок між «карикатурним» скандалом і кадровими перестановками заперечують. Мовляв, нікого з керівництва не звільнили, декого зі співробітників навіть підвищили, а що комусь і довелося піти — то це було заплановано ще задовго до публікації образливих карикатур.

Окрім того, в «Кореа таймс» виправдовуються тим, що стаття, яку ілюструє один зі скандальних малюнків, була надрукована в розділі «Особиста думка» та ще й супроводжена фразою про те, що висловлені в ній погляди не віддзеркалюють позицію редакції. Автор суперечливої колонки Гвін Дайєр навіть не входить до штату газети, а карикатура не є такою вже провокаційною — швидше, ілюстративною. На ній зображено натовп людей, які заходять до вагонів потягу метро. Усі вони в білому, а серед них одна чорна фігура — смерть. Перший вагон при цьому нагадує череп із пов’язкою на лобі, на якій зображена в’язь, що віддалено нагадує арабське письмо.

Та значно більше обурення викликала друга карикатура, на якій зображений ведмідь у шапці–вушанці, який плаче над підірваними поїздами. Під малюнком підпис: «Дуже засмучений російський ведмідь Путін». Автором малюнків є француз Стефан Перей, який постійно мешкає в Таїланді. Художник заявив журналістам радіостанції «Голос Росії», що йому й на думку не спадало насміхатися з трагедії.

Поки що «Кореа таймс» видрукувала на своїх шпальтах лише лист–заклик із засудженням вибухів. Але росіяни й далі очікують на офіційне вибачення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>