Замість тюльпанів — кулі

08.04.2010
Замість тюльпанів — кулі

Агресивно налаштовані опозиціонери відстрілювалися від правоохоронців з автоматів Калашникова. (Фото з сайту Daylife.com.)

У Киргизстані — надзвичайний стан. Учора столиця країни Бішкек та кілька інших міст перетворилися на арену драматичних подій. Зранку прибічники опозиції зібралися в Бішкеку на найбільшу з початку протестів проти підвищення цін на бензин, які супроводжувалися вимогами відставки президента та уряду, акцію протесту. Невдовзі маніфестанти пішли на штурм Білого дому — Будинку уряду, який перебував під посиленою охороною міліції й був оточений по периметру військовослужбовцями колишньої Національної гвардії, яка тепер є підрозділом Служби державної охорони. Біля Білого дому та в інших центральних районах міста лунали постріли, машини швидкої допомоги вивозили поранених у сутичках. Станом на 17.00 вчорашнього дня, коли цей номер здавався до друку, серед постраждалих значилося понад 140 осіб. Щонайменше 17 — загинули.

Як запевняють очевидці, по людях, які штурмували будинок уряду (а це, за даними киргизької радіостанції «Азаттик», понад 10 тисяч опозиціонерів), з дахів стріляли снайпери. Із площі люди в цивільному — ймовірно, повстанці, які раніше відібрали зброю у міліціонерів, — вели у відповідь вогонь з автоматів Калашникова.

Незважаючи на такі тривожні повідомлення, на центральну площу Бішкека й далі сходилися люди, які бажали висловити свою недовіру владі. Одночасно групи прибічників опозиції продовжували захоплювати приміщення місцевих органів влади в регіонах. Учора «революціонери» взяли під контроль приміщення районної адміністрації Базар–Коргонського району Жалал–Абадської області, тривав штурм мерії міста Токмок. Також під контроль прибічників опозиції перейшли районна адміністрація Аксийського району Жалал–Абадської області та Чуйський район Чуйської області. У Сокулукському районі цієї ж області повстанці призначили свого альтернативного «народного акима» (главу райадміністрації).

Учора зранку уряд та парламент Киргизстану зібралися на надзвичайні засідання. Парламент поклав усю відповідальність за масштабні заворушення на опозицію, але уряд та президент налякані й наразі утримуються від коментарів. Сайт Фергана.ру повідомляє, що дії міліції не скоординовані, оскільки міністр внутрішніх справ Молдомус Конгантиєв напередодні повстання відбув зі столиці до Таласької області, де позавчора й почалися протести та заворушення. Учора киргизькі та міжнародні ЗМІ повідомляли супереч­ливі дані про долю міністра: спершу повстанці захопили його в заручники, а згодом глава МВС нібито помер від отриманих поранень. Потім інформацію про його смерть спростували.

Також серед заручників опинився перший віце–прем’єр країни Акилбек Жапаров. Далі прихильники опозиції взяли під контроль державну телерадіокорпорацію Киргизстану. Після влаштованого в будівлі розгрому телебачення припинило мовлення — лише інколи в ефірі лунали короткі виступи опозиційних провідників. Інформацію про події мешканці Киргизії отримують переважно через інтернет та мобільні телефони. Люди налякані й розгублені.

За два дні влада встигла заарештувати багатьох лідерів опозиції. Без поводирів юрби повстанців стали некерованими, серед них багато п’яних і шалених, готових стріляти без розбору по всіх і вся. Вулицями розгулюють підлітки з вогнепальною зброєю, зафіксовано чимало актів мародерства — грабують передусім магазини з комп’ютерами та побутовою технікою. У Бішкеку натовп учора підпалив центральний ринок міста та багато інших торговельних підприємств. Власники інших магазинів та кіосків у терміновому порядку їх закривали, батьки забирали дітей зі шкіл.

Учора надвечір президент Киргизстану Курманбек Бакієв запровадив у країні надзвичайний стан, що дозволить владі залучити до підтримання порядку війська. Після виступу президента до Будинку уряду в Бішкеку рушили БТРи з військовослужбовцями. Також режим НС передбачає повну заборону всіх мітингів і зібрань.

Нагадаємо, у березні 2005 року Бакієв також прийшов до влади внаслідок революції, названої згодом «Тюльпановою». Але те, що відбувається в країні зараз, дуже мало схоже на переважно мирні протести п’ятирічної давності.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>