Весна іде — книжки несе...

07.04.2010

Весна змінила зиму, а отже, після зимових книжкових ярмарків надходять відповідно весняні. Виставкова компанія «Медвін» разом із газетою братів Капранових «Друг читача» проводять Весняний книжковий ярмарок — із 8 по 11 квітня в експоцентрі «Спортивний»(вул. Фізкультури, 1). Упродовж останнього місяця щодня надходять розсилки про тематичні програми, майстер–класи, семінари, презентації і «супутні заходи». «Аніматори» ярмарку — видавці, письменники Віталій і Дмитро Капранови — вочевидь не раз спостерігали зосереджену тишу і подекуди відверту нудьгу, коли просто йде процес торгівлі, нехай і книжками. Тому Весняний ярмарок нашпигований подіями, яскравими імпрезами, гучними літературними іменами.

Гасло цьогорічного Весняного ярмарку — «Книга — дорога в майбутнє» — виправдане численними майстер–класами, семінарами і лекціями для студентів та школярів. Майбутніх філологів, журналістів, видавців, маркетологів навчатимуть, як пробитися з культурними новинами на перші шпальти газет, стати загальнонаціональним лідером якісної преси. Розповідатимуть про українські літери — підтема «Традиції, інерція, експеримент», про виставково–ярмаркову діяльність як елемент маркетингового комплексу видавництва, про електронну книгу й український сленг, про те як організувати сучасне видавництво і як вступити навчатись до Оксфорда. Наостанок брати Капранови оприлюднять 10 заповідей публіциста.

Окрема тема цього ярмарку — перша Міжнародна експозиція спортивної книги, в якій візьмуть участь спеціалізовані видавництва з України, Росії, Білорусі, Казахстану, Литви та інших країн. Загалом буде представлено понад 700 книг на спортивну тематику.

Крім презентації нових книг видавництва «Олімпійська література», виданих за програмою співпраці Національного університету фізичного виховання і спорту України з Міжнародним олімпійським комітетом та НОК України, сучасної навчальної, наукової, методичної, інформаційної, енциклопедичної, популярної та іншої літератури у сфері фізичної культури та фізичного виховання, запланований і «круглий стіл» для обговорення проблем видання літератури з фізичного виховання, фізичної культури і спорту. Спортивні легенди — Денис Силантьєв, Яна Клочкова, Сергій Бубка — спілкуватимуться з книголюбами між стендами і ятками.

Від програми «Книжки і кухня» — подвійна користь: можна на власні очі спостерігати, як Олесь Ільченко готує філе індички «На контрактах», чи Світлана Пиркало чаклує над паельєю, чи Галина Вдовиченко варить бануш, послухати їхні кухонні теревені, та ще пригоститися з літераторських ручок. До речі, Максим Кідрук готуватиме мексиканські коктейлі, а Маріанна Малина — карпатський глінтвейн, треба триматися ближче до цих письменників.

У програмі «Книжка і кіно» показуватимуть «Трагічне кохання до зрадливої Нуськи» й «Історію одного поросятка» — короткометражки та мультфільм за творами Юрія Винничука. А Володимир Войтенко представить кіноальманах молодих українських режисерів «Мудаки. Арабески».

Ще у графіку ярмарку є програми «Книжки і театр», «Книжки і музика», а в літературному бістро «У Пегаса», яке курирує письменник Сергій Пантюк, обіцяють «бардак» із вітчизняними бардами та альтернативну музику із самим «Вієм»! До розваг читацького люду організатори ярмарку готові — люду залишається тільки прийти і долучитися до високого.