Коли серцю не хочеться спокою

01.04.2010

Киянка Наталя Матвієнко, яка ще в дитинстві втратила слух, грає в театрі, чудово танцює, а свого часу навіть привезла з Міжнародного конкурсу краси корону віце–міс світу. Олена Чінка була студенткою Театрального інституту, коли поїздом їй відтяло ноги. Сьогодні 33–річна жінка не тільки танцює, а й навчає цьому мистецтву інших! Композитор–самоучка з Обухова Леонід Пономаренко має серйозну ваду слуху і при цьому пише музику. А Катерина Литовченко з Луганщини, попри параліч рук, ніг і спини, стала заслуженим художником України. Свої дивовижні картини жінка малює... ротом.

Про таких людей кажуть — вони унікальні. А скільки ще дивовижних і талановитих особистостей, які побороли і розпач, і хворобу, і свої комплекси, мешкає в Україні? Їх сотні. Але часто їхній талант захований у чотирьох стінах власної квартири. Почути й побачити цих українських самородків і покликаний Перший всеукраїнський фестиваль творчості інвалідів «Неспокій серця». Його організатором стала громадська організація «Всеукраїнська профспілка працездатних інвалідів».

«Творчість — один із найдієвіших напрямів реабілітації, який дозволяє фізично хворим людям реалізувати свій потенціал, — пояснює мету фестивалю голова Всеукраїнської профспілки працездатних інвалідів Володимир Петровський. — Саме через творчість людина, незалежно від стану здоров’я, може самореалізуватися. Для інваліда це надзвичайно важливо, бо, на превеликий жаль, багато інвалідів фактично викинуті з суспільного життя — вони роками не виходять із дому. А творчість рівняє людей — і здорових, і хворих. Бо кожна талановита людина по–своєму красива й неповторна».

Підтримати фестиваль та стати членами його журі зголосилося багато відомих людей: актор Богдан Ступка, співаки Святослав Вакарчук, Павло Зібров, Алла Кудлай, дизайнерка Оксана Караванська, спортсмени Денис Силантьєв і Яна Клочкова, письменники Юрій Андрухович та Іван Малкович й інші знаменитості. Плавець Денис Силантьєв каже, що в нього завжди викликали повагу й захоплення паралімпійці. «Зараз такі часи, що й здоровим людям важко жити, що вже казати про тих, хто має обмежені можливості. Тому я з великим задоволенням погодився стати членом журі такого фестивалю, — пояснює Денис. — Ці заходи дуже потрібні, і не тільки для того, щоб сказати «які ви молодці», а й привернути увагу суспільства до проблем людей з обмеженими можливостями».

Костянтин Богатиренко, який є засновником творчого колективу інвалідів, каже, що в сусідній Польщі є навіть кіностудії, де неповносправні люди знімають власні фільми. В Україні ж це поки що нездійсненна мрія. Тому такі фестивалі, де людина може показати, що досягла, здавалося б, нездійсненного, дуже важливі. Чужий приклад самореалізації може навіть повернути до життя того, хто зневірився у власних силах...

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

У фестивалю немає вікових обмежень, а також обмежень за станом здоров’я. Учасників оцінюватимуть у кількох номінаціях: декоративно–вжиткове мистецтво, художня творчість, гра на музичних інструментах та вокал, театральне мистецтво, література, моделювання та дизайн, наукова творчість. Участь у фестивалі можуть брати окремі учасники і колективи. Для участі треба заповнити спеціальну анкету (її зразок є в регіональних відділеннях Всеукраїнської профспілки працездатних інвалідів), мати зразки своєї творчості (диски, вироби, фото, друковані твори) і надіслати в оргкомітет фестивалю до 31 травня.