У Москву прийшов Страх

31.03.2010
У Москву прийшов Страх

На станціях метро «Луб’янка» та «Парк культури», де сталися вибухи, зростають гори квітів. (Фото Рейтер.)

Учора в російській столиці було оголошено жалобу за загиблими внаслідок двох вибухів, які пролунали в понеділок у московському метро. За уточненими даними, трагедія забрала життя 39 пасажирів, із пораненнями в лікарнях перебували до 80 людей. Біля станцій метро «Луб’янка» та «Парк культури», де було скоєно теракти, зростають гори квітів.

Тим часом про виконавців і замовників цього страшного злочину й надалі мало що відомо напевне. Директор ФСБ Олександр Бортніков заявив, що безпосередніми виконавицями терактів були дві жінки–шахідки, які входили до «терористичного угруповання, що має відношення до Північного Кавказу». Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висунув гіпотезу, що вибухи могли бути підготовлені з допомогою «фахівців» військових угруповань талібів, які діють на афгано–пакистанському кордоні.

Президент Росії Дмитро Медведєв позавчора ввечері відвідав штаб–квартиру ФСБ, розташовану безпосередньо над станцією метро «Луб’янка». Назвавши організаторів вибухів «звірами», глава держави слідом за прем’єр–міністром Путіним, який у цей час відвідував поранених у Боткінській лікарні, запевнив: «У мене немає жодних сумнівів: ми їх знайдемо і всіх знищимо».

Із засудженнями терактів у московському метро та словами співчуття Росії виступили Генсек ООН Пан Кі Мун, НАТО, Євросоюз і багато держав, включно з Україною. Засудили жахливий злочин і російські правозахисні організації.

Міліція знала про теракти заздалегідь?

Правоохоронні органи шукають винуватців трагедії. Слідчий комітет при прокуратурі Росії звернувся до свідків тих подій та всіх громадян із проханням надавати будь–яку інформацію, яка може бути корисною для з’ясування обставин вибухів на станціях «Луб’янка» та «Парк культури». Водночас деякі ЗМІ, зокрема російська газета «Коммєрсант», припускають, що міліція могла знати про заплановані замахи. За даними видання, починаючи з раннього ранку, ще до вибухів, у московському метро активніше, ніж зазвичай, затримували жінок, вигляд яких вказував на їхнє північнокавказьке походження. Як пише «Коммєрсант», упродовж останніх днів міліцейське керівництво отримало три зашифровані телефонограми з повідомленнями про те, що кавказькі сепаратисти намагатимуться організувати терористичні акти на пасажирських транспортних засобах.

Російські спецслужби оголосили в розшук двох жінок та одного чоловіка, які могли бути причетними до терактів. На оголошеннях, окрім їхнього опису, подають також імовірне прізвище чоловіка — Матаєв. Також міліція поширила знімок загиблої жінки, яку вважають однією з шахідок. Загалом серед жертв учора станом на 15–ту годину вівторка вдалося упізнати 33 людини. Серед них — дві 17–річні дівчини. Також у мартирологу є ім’я 43–річного Віктора Гінькута, у графі про місце реєстрації якого вказаний Севастополь.

«Особам неслов’янської зовнішності» на вулиці краще не виходити

«Великий страх», байдуже, звідки він походить — із Північного Кавказу, Афганістану чи звідкись, — ще прийшов до Москви. У громадському транспорті і водії, і пасажири вишукують підозрілих осіб та багаж. На вулицях незвично порожньо. ЗМІ дають поради, як побороти почуття страху перед входом до метро. З вулиць російської столиці зникли «особи неслов’янської зовнішності». Правозахисники попереджають про зростання у росіян ксенофобських настроїв.

Критики Кремля, вказуючи на численні терористичні акти, які сталися в Москві та інших містах Росії упродовж останніх років, наголошують, що влада здатна лише «мочити в сортирі», але не спроможна гарантувати громадянам справжню безпеку. Влада намагається заспокоїти громадську думку і проводить перші арешти.

У Челябінську заарештовано 44–річного вихідця з Інгушетії Башира Ілієва на прізвисько Емір Башкирський — його підозрюють у причетності до бандформувань на Північному Кавказі. У ніч із понеділка на вівторок у Москві затримали жінку, яку підозрюють у двох неправдивих телефонних дзвінках до міліції з попередженнями про закладені в метро бомби. При перевірках на вказаних нею станціях метро вибухових пристроїв не знайдено. Учора в Москві заарештували трьох чоловіків, мешканців Курганської області, у яких знайдено компоненти вибухового пристрою, повідомляє РІА «Новості».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>