Закохатися у Київ

31.03.2010
Закохатися у Київ

Остап Ступка (ліворуч) дебютує в ролі режисера. (Івана ЛЮБИША-КІРДЕЯ)

Прутник платитиме

Минулої п’ятниці на 11 поверсі готелю InterContinental — із шикарною перспективою на Михайлівський собор і Дніпро — відбулася вечірка–презентація проекту кіноальманаху «Закохані в Київ» (оригінальна назва — «Влюбленные в Киев»). «У нас буде 9 талановитих молодих режисерів. Кожен із них зніматиме короткометражний фільм тривалістю 10—12 хвилин», — представив проект Володимир Хорунжий, відомий як продюсер фільму Orangelove. Ідея українського альманаху та сама, що й в іноземних — через призму подій у місті відкрити неповторний образ Києва. Мотив — патріотичний: «Показати, що український кінематограф здатний робити якісне європейське кіно».

Початок зйомок запланований на середину травня, і вже перед новим, 2011–м, роком продюсер планує мати готовий кіноальманах. Як не дивно, але Володимир Хорунжий, маючи не зовсім успішний досвід прокату Orangelove в Україні, на національний прокат «Закоханих у Київ» дивиться оптимістично: вже у березні–квітні наступного року планує показати фільм у кінотеатрах України і Росії. Щоправда, його рецепт успіху — агресивна піар–кампанія. Розуміючи, що в Україні може бути успішним те, що має зв’язок із західним світом, Хорунжий анонсує участь українського кіноальманаху в конкурсних програмах таких престижних фестивалів, як Канни, Венеційський, Берлінале, Санденс. Те, що кіно перебуває в процесі підготовки до зйомок, а на конкурс ще треба пройти відбір, підприємливого продюсера, схоже, не хвилює.

Фінансуватиме «Закоханих» екс–голова Держкомтелерадіо, народний депутат від «Партії регіонів» Едуард Прутник. На презентації він заявив, що його фонд «Єдиний світ» готовий підтримати проект. Як повідомив Володимир Хорунжий, для всього циклу вистачить 500 тисяч доларів: «Цього абсолютно достатньо, щоб зробити якісну картину. Тим паче що ми все робимо за рахунок цифрових технологій: не потрібна кінострічка і не потрібно виїжджати за межі країни, щоб зробити фільм».

Ступка, Кобильчук, Царик зніматимуть

Свої історії про любов і Київ розказуватимуть здебільшого маловідомі молоді режисери: проект передбачає багато волонтерської роботи, кошти в основному підуть на техніку й гонорари зіркам. Таким guest star стане Остап Ступка, який буде й актором, і режисером однієї з короткометражок. «Я люблю погоджуватися на фантастичні авантюри. Якщо у мене не вийде, то ніколи до цього не повернуся і буду займатися акторством», — розповів про свою мотивацію Остап Ступка. У бордовому з візерунком капелюсі він був схожий на Джонні Деппа, і амбіції мав відповідні — без гонорару не працюватиме: «Від ентузіазму змучився. Хлопці й дівчата, мені 42 роки!». Як уже повелося, в одному проекті буде задіяна вся династія Ступок: і Богдан, і Остап, і Дмитро.

Інші відомі імена — кліпмейкер Катя Царик, яка на вечірку не прийшла, тому ми не знаємо, яка буде її історія про Київ. А от Любомир Кобильчук (чи не єдиний, хто мав справу з повнометражним ігровим фільмом — проект «Штольня») у промофільмі повідомив: «Серце Києва — метро. Моя історія саме про це». Ще один відомий в кіносвіті автор — росіянин Ілля Власов, режисер дотепної короткометражки «Десять минут первого». Його колега — Валерій Бебко, який хоче розказати історію про двох людей, що шукають собаку, режисерського досвіду не має, хоча має відповідну освіту. «Я вісім років прожив у Лондоні, закінчив лондонську школу Central Saint Martins, де вивчав Fine Art 4D, тобто історію сучасного мистецтва», — розповідає Валерій Бебко. Поки його не запросили в проект «Закохані в Київ», знімав в Україні кліпи та працював на MTV. Але щоб ви не хвилювалися, чи буде відчуття Києва у майбутніх фільмах, усі режисери довго чи коротко, але живуть у столиці України. Зважаючи на космополітизм молодих режисерів, фільм буде багатомовний: ми почуємо російську й українську, а якщо сценарій вимагатиме, то англійську й французьку.

І насамкінець про фішку: кіноальманах буде першим в Україні 3D–фільмом. «Схоже, що я перший, хто в Україні знімає в 3D. Я дізнався, ніхто цього у нас ще не робив», — представляє свій проект телеведучий Данило Фастовець, який буквально днями отримав режисерський диплом Інституту кіно і телебачення КНУКіМ. Його фільм — про пригоди правнука, юнака, який живе у Києві у 2100 році: «Половина фільму буде знята на камеру, половина — вимальовуватиметься за допомогою анімації й графіки 3D». Реальні зйомки забезпечить 3D камера Sony, її продюсерам проекту надасть японська компанія «Стереотехнології», а частину зйомок здійснюватимуть із гелікоптера. Данило Фастовець каже, що його робота — абсолютно безкоштовна, як і робота його акторів: «Я хочу зробити революційний фільм, який довбоне всіх людей по мізках. Я безкоштовно працюю».

«Закохані в Київ» заявили про себе гучно, амбіції продемонстрували здорові, головне тепер — втримати марку.

 

ДО РЕЧІ

У 2008 році успіх альманаху короткометражок «Париж, я люблю тебе» і «Лондон, я люблю тебе» спонукав українського режисера Юрія Терещенка до аналогічного українського проекту. Знімати мали молоді українські та іноземні режисери. Позаяк це був державний проект, він загальмувався через незатверджений і досі бюджет на 2010 рік. Хоча кошторис альманаху просто смішний: близько 240 тисяч доларів (мало бути 12 короткометражок, вартість кожної оцінювалася щонайменше у 20 тисяч доларів), або близько двох мільйонів гривень. Тому так і стоїть проект «Києве, я люблю тебе!» у Програмі виробництва та розповсюдження фільмів за державним замовленням на 2009/2011 рік.