НОВИНИ ПЛЮС

30.03.2010

Обама несподівано приїхав в Афганістан

Президент США Барак Обама здійснив несподіваний візит до Афганістану. Президент цієї держави Хамід Карзай дізнався про приїзд Обами лише за годину до зустрічі з ним. Також глава Білого дому відвідав військові підрозділи дислокованого в Афганістані американського контингенту. «Впродовж десятків років жителі Афганістану страждали від війни, проте ми тут перебуваємо для того, щоб допомогти їм у встановленні насилу завойованого миру» — сказав Обама під час виступу перед військовими, запевнивши, що США «не кидають одного разу розпочату справу» й «обов’язково переможуть» у «непростій війні з екстремізмом». Президент США також зустрівся з пораненими вояками і відвідав їдальню для особового складу.

Арабські лідери рятуватимуть Єрусалим

На 22–му саміті Ліги арабських держав, що завершився у неділю в Лівії, арабські лідери ухвалили «План дій із порятунку Єрусалиму». Документ, який передбачає виділення палестинцям допомоги в розмірі 500 мільйонів доларів, спрямований на протидію намірам Ізраїлю з будівництва поселень у Єрусалимі. Планом також передбачено звернення до міжнародних судів, Ради Безпеки ООН тощо з метою не допустити штучної зміни демографічної ситуації в Єрусалимі на користь Ізраїлю. У підсумковій резолюції саміту зазначається, що Ліга арабських дер­жав «звертатиметься до всіх держав і міжнародних організацій із закликом не визнавати законними будь–які дії Ізраїлю, що здійснюються щодо землі, мусульманських і християнських святинь в Палестині, якщо ці дії ігнорують права палестинського народу».

Ізраїль блокував палестинські території

У понеділок ізраїльська влада обмежила доступ в одну з головних мусульманських святинь — мечеть Аль–Аксу. Як повідомляє агенція «Франс пресс», цей захід приурочений до початку тижня перед єврейським святом Песах. Також упродовж цього тижня для перетину буде закрито адміністративний кордон із Західним берегом річки Йордан. Перейти з палестинської території на ізраїльську зможуть лише акредитовані журналісти і ті, хто матиме спеціальний дозвіл.

У Росії зникли два часові пояси

Коли вся Росія переходила на літній час, п’ять суб’єктів Російської Федерації не перевели стрілки годинників. Самарська область і Удмуртія таким чином перейшли на московський час, на Чукотці й Камчатці різниця з Москвою тепер становить вісім, а не дев’ять годин, а Кемеровська область увійшла до західносибірського поясу «плюс три». Зменшити кількість часових поясів з 11–ти до 9–ти минулого року запропонував президент Росії Дмитро Медведєв.

Міністр–гей одружився в парламенті

У будинку парламенту Великої Британії вперше відбулося гей–весілля: розписалися міністр з європейських справ Кріс Браянт і його колега по лейбористській партії Джаред Кренні. Як повідомляє газета «Дейлі мейл», церемонія відбулася в парламентській їдальні з видом на Темзу. Молодят, одягнених в однакові чорні костюми і фіолетові краватки, прийшли привітати багато британських політиків, зокрема міністр у справах рівності й жінок, лідер лейбористської фракції в Палаті громад Гаррієт Харман. Тепер подавати заявки на проведення гомосексуальних весіль у резиденції британського парламенту у Вестмінстерському палаці зможуть усі охочі. У Великій Британії шлюби між представниками сексуальних меншин офіційно дозволено з 2005 року.

Поряд із Христом у Ріо–де–Жанейро постане Богородиця

Навпроти статуї Ісуса Христа в Ріо–де–Жанейро поставлять пам’ятник Діві Марії. Як повідомляє Сі–Ен–Ел–Ньюз, 20–метрову статую Богородиці зведуть на іншому боці затоки Гуанабара. Пам’ятник покровительці Бразилії, Матері Божій з Апаресиди, буде споруджено в парку міста Нітерой на Узгір’ї Бризу (Morro da Viracao), розташованого на висоті 310 метрів над рівнем моря. Навпроти цього місця з 1931 року стоїть 38–метрова статуя Христа–Спасителя. Статую Діви Марії виготовлять із бронзи, викладеної скляними пластинами, які відбиватимуть сонячне проміння різними кольорами. Біля підніжжя пам’ятника планується звести храм, розрахований на 10 тисяч віруючих. Монумент буде повертатися до людей у процесі богослужінь. Коли саме буде завершено цей грандіозний проект, вартість якого оцінюють у 25 мільйонів доларів, наразі невідомо.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>