Путіна знову рве

30.03.2010
Путіна знову рве

Мішки з трупами відбиваються у дверях машини «швидкої допомоги». Загалом жертв — щонайменше 38. (Фото Рейтер.)

Після п’ятирічної перерви Москва згадує, як воно — завмирати від жаху, спускаючись у «підземку». Теракти на двох станціях московського метро, здійснені в годину пік, фактично паралізували центр міста. Люди з перекритих міліцією станцій кинулися нагору, щоб доїхати до роботи наземним транспортом, але той, зрозуміло, не міг обслужити такий потік пасажирів. Таксисти і «приватники», дізнавшись про ситуацію з ФМ–радіостанцій, додали до звичного тарифу нулик у кінці, вимагаючи замість традиційних 200—300 рублів по кілька тисяч.

Але головним запитанням, яке ставлять собі москвичі та інші росіяни, звичайно, залишається: хто це зробив і кому це було потрібно? На диво, версії про чеченських бойовиків довіряє все менше людей. Навіть ті росіяни, які донедавна палко захищали владу, тепер ризикують припускати, що в терактах може бути зацікавлений і Кремль (тим паче що у змові з конкретними «терористами» тамтешніх можновладців помічали й раніше). З різних причин: по–перше, рейтинг провладної партії «Єдина Росія» стрімко падає, і його треба якось піднімати. Згадуючи обіцянку Володимира Путіна «мочити терористів у сортирах», що принесла йому популярність, нескладно припустити, який саме метод готова обрати для цього влада. По–друге, президент із прем’єр–міністром саме зараз взялися за «чистки» в силових структурах. А по–третє, на 31 березня заплановані чергові акції опозиції, які цього разу обіцяли бути дуже масовими. І «страшні напади диких кавказьких терористів», які гуртують націю, зараз доречні, як ніколи...

 

«Луб’янка» — це не тільки ФСБ, а й кривава станція метро

Перший вибух пролунав о 7.52 ранку за московським часом у другому вагоні потягу, який стояв на станції «Луб’янка». А вже о 8.36, як повідомила голова прес–служби столичного метрополітену Світлана Царьова, теракт прогримів на станції «Парк культури». У цьому випадку електричка також стояла на станції, тому серед загиблих — не лише ті, хто перебував у вагоні, а й пасажири, які стояли на платформі. За поширеними відразу після терактів даними Слідчого комітету при прокуратурі Москви, внаслідок вибухів загинули 35 осіб (23 — на «Луб’янці» та 12 на «Парку культури»). Станом на 17.00, коли здавався цей номер «УМ», кількість жертв зросла до 39, а поранених — до 120. Обійшлося без пожеж, тому ще більшої кількості жертв вдалося уникнути. Відразу після вибухів на місці замахів працювали понад 200 фахівців МНС. «Луб’янку» обслуговували 40 машин «швидкої допомоги», а «Парк культури» — 30. Поранених, серед яких багато осіб у критичному стані, доставляли до найближчих столичних лікарень.

На місті злочину працюють також слідчі МВС та ФСБ Росії. Слідчим комітетом при Прокуратурі РФ порушено кримінальну справу за статтею «тероризм». Генпрокурор Росії Юрій Чайка здійснює особистий нагляд за ходом слідства. Фахівці встановлюють тип та потужність задіяних вибухових пристроїв, а також «за яких обставин і хто привів їх у дію». Федеральна служба безпеки Росії офіційно повідомила: за наявними в неї попередніми даними, вибухи на станціях московського метро здійснили дві терористки–смертниці. Цю інформацію підтвердили також мер Москви Юрій Лужков та столичний прокурор.

У Москві тепер діє «Вулкан»

Рух потягів метрополітену Садовим кільцем у районі станції «Парк культури» було відновлено о 10.45 за місцевим часом, а невдовзі по тому — і на станції «Луб’янка». Російські та закордонні ЗМІ повідомляють, що після замахів центр Москви знелюднів, а у завжди переповненому столичному метро, яке щодня перевозить дев’ять мільйонів пасажирів, було майже порожньо. Московську міліцію за наказом глави ГУВС Володимира Колокольцева переведено на посилений режим несення служби, а для родичів жертв та потерпілих відкрито гарячі телефонні лінії.

Деякі російські ЗМІ повідомили про те, що вибухів було не два, а три (а дехто зі страху «взяв вище» й заявив одразу про чотири), але міністерство надзвичайних ситуацій РФ цю інформацію спростувало — вибуху на станції метро «Проспект миру» не було.

Відразу після терактів столичні УВС та ФСБ запровадили антитерористичний план «Вулкан». Правоохоронці взяли під посилений контроль всі станції метро, столичні вокзали, аеропорти, під’їзні дороги та місця масового перебування людей. В операції задіяні навіть гелікоптери. У Москві посилено паспортний режим. Учора в центрі міста було перекрито рух транспорту. Столична влада звернулася до мешканців міста з проханням утримуватися від поїздок в центр міста. З огляду на те, що терористи могли спілкуватися за посередництвом мобільних телефонів, влада розглядала можливість тимчасового вимкнення стільникового зв’язку, але це посіяло б ще більшу паніку серед населення, тому від такого наміру відмовилися.

Терористи чи влада?

Джерело в російських спецслужбах повідомило Бі–Бі–Сі, що їхні фахівці розглядають вибухи як добре сплановану терористичну атаку. На станції «Луб’янка» використано вибуховий пристрій загальною силою, що відповідає трьом кілограмам тротилу. Про чітко спланований характер терактів свідчить і те, що вони були здійснені на станціях метро, які знаходяться поблизу важливих державних інституцій Росії. «Луб’янка» розміщена поблизу штаб–квартири російської Федеральної служби безпеки, а «Парк культури» — неподалік будинку російської інформаційної агенції РІА «Новості». В Росії завжди у випадку таких масштабних терористичних замахів підозра в першу чергу падає на сепаратистські угруповання з Північного Кавказу, передусім із Чечні, чи націоналістичні організації з околиць імперії.

Але російські та закордонні ЗМІ обережно висувають припущення, що за замахами можуть стояти зовсім не чеченці. Президент Дмитро Медведєв останнім часом не на жарт взявся за силовиків: безжалісно здійснює чистки в керівному складі, російська преса отримала дозвіл писати про корупцію та злочини, які здійснюють люди в погонах. Розпочалася кампанія проти корумпованого мера Москви Юрія Лужкова. Всім тим, під ким захиталося крісло, дуже вигідна дестабілізація ситуації в столиці, на тлі якої виразно буде вимальовуватися їхня «потрібність». Хто знає, чи не зародився «сатанинський» план довести свою затребуваність в якійсь із силових структур? Як відомо, такі підозри зароджувалися і під час попередніх гучних терористичних замахів у Росії. Якщо імперія веде війни та вдається до терору на своїх околицях, то це колись неодмінно повинні відчути і мешканці її метрополії.

 

НАШИХ НЕМАЄ

Як повідомило консульство України в Москві, серед загиблих у московському метро громадян нашої держави станом на 17.00 учорашнього дня не виявлено. Однак особи загиблих і надалі встановлювали. Тим часом у зв’язку з терактами в Москві вчора було посилено заходи в київському метро.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>