Плюс двоє

30.03.2010

Парламентська коаліція «Стабільність і реформи» поповнилася двома депутатами. Про це вчора повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, уточнивши, що більшість налічує вже 237 нардепів.

Литвин не зміг назвати імена двох новобранців. Він зізнався журналістам: «Ви знаєте, я прізвища не запам’ятав». Проясняться вони на сьогоднішньому засіданні.

А тим часом лідерка БЮТ Юлія Тимошенко заявила про те, що команда нового Президента намагається тиснути на Конституційний Суд, аби той легітимізував той спосіб, яким сформовано коаліцію. «Усіх суддів КС по одному почали викликати до представників Януковича і почали вимагати або всупереч Конституції прийняти рішення, що коаліція і уряд легітимні», — сказала Тимошенко. Вона додала, що особливо зговірливим суддям нібито пропонують по мільйону доларів. «Тим, хто залишається і погоджується працювати з Януковичем на будь–яких основах, за рішення, яке треба винести, пропонується 1 мільйон доларів», — цитує Юлію Володимирівну сайт «Українська правда». Тимошенко не уточнила, звідки отримала таку інформацію. Але зазначила, що «безпосередньо від КС».

Фракція БЮТ має намір ініціювати звільнення суддів Конституційного Суду, які ухвалять рішення про легітимність нинішньої коаліції. «Нам слід уважно розглянути, хто з суддів КС як голосував за рішення. І після того ми вже будемо ініціювати у Верховній Раді всі події, які пов’язані з порушенням присяги суддів», — пригрозила Тимошенко.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова Верховної Ради Володимир Литвин має намір зібрати засідання лідерів фракцій щодо визначення строків та механізмів проведення місцевих виборів. За його словами, в парламенті вже зареєстровано проект конституційних змін стосовно збільшення до п’яти років терміну повноважень місцевих органів влади. Литвин нагадав, що цей документ слід направити на висновок до Конституційного Суду, ухвалити на цій сесії в першому читанні, а на наступній — в остаточній редакції. Після цього можна буде назвати точну дату місцевих виборів. «Якщо йти за логікою цього документа, то вони вимальовуються в березні 2011 року», — підрахував Литвин.