Після ста відкрився телепростір

27.03.2010

Вгадала–таки районна влада Верховинщини з подарунком, вітаючи довгожителя високогірного села Черетів Олексія Данилюка з черговим, сто третім, днем народження. Пристрій для прийому супутникового телебачення виявився дуже доречною обновою в оселі одного з найстаріших верховинців. Коли установку змонтували й на екрані телевізора з’явилася чітка картинка, іменинник радів, як дитина: у горах «ловити» телесигнал за допомогою традиційної антени — все одно що вирощувати цитрусові.

«Уже два роки, відколи померла дружина, Олексій Васильович мешкає самотньо, — розповів «УМ» начальник відділу з питань внутрішньої політики Верховинської райдержадміністрації Василь Нагірняк. — Ним опікується лише онук, який неподалік має власне обійстя. Умови життя там, звісно, дуже складні, адже село розташоване, як кажуть горяни, «уверху», аж біля легендарного Писаного Каменя. Хоча іменинник і в 103 роки почувається «моцно» — торік ще косив сіно для худоби».

За свій довгий вік пан Олексій устиг напрацюватися. Односельці шанобливо називають його справжнім господарем, бо донедавна тримав чимало маржини (худоби по–тутешньому), шив взуття і був добрим столяром. Тепер відпочине біля телеекрана — літній гуцул, як з’ясувалося, жваво цікавиться подіями в рідній Україні і в цілому світі.