Учителю, за парту!

27.03.2010

«Школа директорів нової генерації» — так називається перший в Україні навчальний заклад, який віднедавна працює в Тернополі. У цій школі навчаються вчителі, які в майбутньому планують стати директорами.

— Цей проект включено до «Білої книги розвитку освіти України», — розповідає керівник міського управління освіти Олександр Остапчук. — Його автор Віктор Громовий — відомий консультант з удосконалення навчального процесу. Він у 2001 році став переможцем конкурсу «Вчитель року» у номінації «Керівник навчального закладу». Саме йому доручили провести вступне заняття для потенційних тернопільських директорів.

За словами пана Остапчука, на конкурс для відбору учасників проекту 37 учителів подали свої заявки. Втім за результатами співбесіди обрали лише 20–х. Перевагу над іншими мали вчителі із творчими здібностями та ті, хто володіє іноземною мовою…

— Майбутніх директорів навчають, як правильно вести фінанси, керувати колективом, дбати про позитивний імідж школи, — зауважує пан Остапчук. — Важливий і психологічний аспект. Для цього видатні українські педагоги щомісяця приїжджатимуть у Тернопіль і читатимуть лекції. У середині навчального курсу наші вихованці зможуть не лише предметно ознайомитися із роботою директора, а й спробують свої сили на практиці. Для цього вони протягом тижня працюватимуть разом із реальними директорами. Так вони матимуть змогу ближче дізнатися про специфіку діяльності керівника навчального закладу.

За словами пана Олександра, уже застаріла практика, коли найкращий вчитель стає завучем, а завуч — директором. Теперішній час диктує нові умови, тому майбутній директор повинен бути завжди попереду.

— Навчання у «Школі директор нової генерації» триватиме півтора року, — зазначає Олександр Остапчук. — Замість випускного іспиту — захист власного проекту. Після цього кожен отримає спеціальне посвідчення. Відтак, керівників шкіл призначатимуть саме із учасників проекту. Якщо вони себе добре проявлять на новій роботі, то через 5–6 років їх ніхто не звільнятиме з посади, а просто переведуть в іншу школу. Сподіваюся, таким чином ми вдосконалимо діючу систему підбору керівників шкіл.

Людмила ВЕСЕЛЬСЬКА