НОВИНИ ПЛЮС

27.03.2010

Повінь в Індонезії

Населення індонезійського штату Західна Ява потерпає від повені: через розлиття річки Цитарум затопленими опинилися 10 тисяч 747 будинків. Влада евакуює населення, але люди найбільше бояться того, що паводок знищить усі сільськогосподарські угіддя й настане голод.

Реформу Обами ухвалили остаточно

Конгрес США ухвалив поправки до закону про охорону здоров’я, який президент Барак Обама підписав у вівторок. У Сенаті за «поправлений» законопроект проголосували 56 парламентаріїв («проти» — 43) а палата представників підтримала його 220 голосами («проти» — 207). Поправки стосуються незначного збільшення пільг для пенсіонерів і малозабезпечених сімей. Таким чином реформа системи охорони здоров’я остаточно набирає чинності.

Арешт опозиціонера у Венесуелі

У Венесуелі затримали власника новиннєвого каналу «Глобовісіон» — єдиного в країні опозиційного телеканалу, який дозволяє собі відкрито критикувати президента Уго Чавеса. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», Гільєрмо Сулоагу заарештували в аеропорту штату Фалькон, коли вони з дружиною збиралися на приватному літаку вилетіти у відпустку на карибський острів Бонайре. Як пояснили правоохоронці, Сулоагу заарештовано в рамках розслідування справи про образу влади і наклеп на чинного главу держави. За версією слідства, публічна критика, з якою виступив медіа–магнат, могла спровокувати ворожнечу між громадянами Венесуели, тому була неприпустима. Якщо провину Сулоаги буде доведено, йому загрожує до п’яти років ув’язнення. Учора бізнесмена випустили під підписку про невиїзд.

У Мексиці впіймали «Дона Пепе»

Поліція заарештувала так званого «героїнового короля» Мексики — найвпливовішого поставника наркотиків на територію США. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», під керівництвом 36–річного Хосе Антоніо Медіни, відомого також як «Дон Пепе», через мексиканський кордон на територію США щомісяця переправляли близько 200 кг героїну. За даними американських спецслужб, центр виробництва героїну в Латинській Америці наразі перемістився з Колумбії в Мексику у зв’язку з активізацією великих мексиканських наркокартелів.

Хакера посадили на 20 років

Суд США засудив до 20 років позбавлення волі хакера Альберта Гонсалеса, який «зламав» номери 130 мільйонів кредитних карток, завдавши збитків на суму близько 200 мільйонів доларів. Загалом від дій Гонсалеса, який минулого року визнав свою провину, постраждали понад 250 фінансових організацій — від платіжних систем до мереж цілодобових магазинів і супермаркетів — і мільйони людей.

Ісландія: стриптизу більше не буде

Депутати ісландського парламенту ухвалили закон, який забороняє проведення стриптиз–шоу. Приводом для цього рішення, яке набере чинності з 1 липня, стало побоювання влади, що під прикриттям стрип–клубів можуть діяти будинки розпусти. Насправді в 320–тисячній Ісландії діє всього кілька стрип–клубів. Власник найбільшого з них уже заявив, що оскаржуватиме ухвалений закон. Досі на законодавчому рівні в Європі стриптиз було заборонено тільки у Ватикані, Андоррі та ще кількох карликових державах.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>