«Свині» тягнуть євро на дно

27.03.2010
«Свині» тягнуть євро на дно

Ніколя Саркозі радий, що вмовив Ангелу Меркель допомогти Греції. (Фото з сайту daylife.com)

Як не допустити подальшого падіння Греції в прірву фінансово–економічної кризи — такою була головна тема дводенного саміту глав країн–членів ЄС, який завершився вчора в Брюсселі. Складність ситуації полягає в тому, що кожна з 16 країн, які входять до зони євро, сама перебуває за крок від такої прірви. Допомагати Греції, де бюджетний дефіцит сягнув 300 мільярдів євро, потрібно. Адже вся євро–шістнадцятка пов’язана одним ланцюгом, і банкрутство однієї з держав потягне за собою катастрофічні наслідки для інших. З іншого боку, занадто активно «спонсорувати» нащадків еллінів, маючи проблеми у власній економіці, ризиковано — можна й собі скотитися на дно.

Гарячкові пошуки виходу з цього глухого кута тривають уже не перший день. На початку цього тижня канцлер ФРН Ангела Меркель зробила жорстку заяву: мовляв, Греція сама повинна знайти спосіб виплутатися з халепи, а спільний пакет допомоги може бути ухвалено лише як крайній захід. Проте вже в середу Меркель дещо пом’якшила тон і заявила, що країни єврозони таки нададуть допомогу грекам. Але за однієї умови: в операції порятунку активну роль має відіграти Міжнародний валютний фонд.

У четвер стартував саміт, і після зустрічі з іншим «зубром» єврозони та Євросоюзу — президентом Франції Ніколя Саркозі — Меркель стала ще прихильнішою до спільного порятунку Греції. Позиція пари лідерів стала визначальною й для решти 14 членів «єврочереди», і насамкінець усі учасники саміту досягли компромісної згоди — Афінам треба допомагати. Щоправда, допомогу вирішено надати лише в разі крайньої потреби — якщо Греція не знайде можливості отримати позики на світових фінансових ринках.

Символічно, що план допомоги Афінам було схвалено в день святкування Грецією Дня незалежності. Як повідомляє «Євроньюз», план становить собою змішаний відкритий (без обмеження граничною сумою) механізм, у якому поєднуються ресурси ЄС та МВФ. Він передбачає, що якщо греки впродовж найближчих двох місяців не спроможуться самостійно напозичати 20–25 мільярдів євро в Міжнародного валютного фонду та інших світових фінансових інституцій, відповідну позику нададуть окремі країни єврозони на підставі двосторонніх угод.

Афіни, схоже, вердикт колег по єврозоні влаштовує. Прем’єр–міністр Греції Георгіос Папандреу висловив «глибоке задоволення» рішенням саміту ЄС, назвавши його «дуже обнадійливим».

Запропонована Німеччиною участь МВФ у порятунку Греції є безпрецедентною зовнішньою інтервенцією в 11–річній історії зони євро. Досі більшість країн єврозони на чолі з Францією вважала, що зовнішня допомога буде ударом по репутації євро, підірве довіру світу до спільної європейської валюти. Яка й без того переживає не кращі часи. Напередодні відкриття саміту шістнадцятки курс євро по відношенню до долара впав до найнижчого за останні 10 місяців рівня. Цьому сприяла не лише ситуація в Греції, а й пониження кредитного рейтингу Португалії, яка також загрузла у величезних боргах. Не надто кращі фінансові справи в Ірландії та Іспанії. У ЄС квартет найпроблемніших країн єврозони вже охрестили образливою абревіатурою PIGS (Portugal, Ireland, Greece, Spain). У перекладі з англійської це означає «свині».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>