«Донецький» доларопад

26.03.2010
«Донецький» доларопад

В обмінних пунктах укотре знизилася вартість долара. Вчора «зелений» можна було продати за 7,80—7,85, а купити — за 7,95—7,97. Аналітики стверджують: американська валюта дешевшатиме в Україні й надалі. Причина: поліпшення економічного стану та притік інвестицій, який спостерігається у нашій державі з початку нинішнього року.

Ситуація, яку ми спостерігаємо сьогодні, дещо відрізняється від минулорічних прогнозів аналітиків. Скажімо, наприкінці минулого року експерти твердили: президентські вибори можуть стати негативним подразником для валютного ринку. Особливо, якщо відбуватимуться вони «неспокійно». На щастя, Україна уникнула політичних катаклізмів – і валюту з нашої держави масово виводити не довелося. Ще однією невеличкою несподіванкою стало стрімке зростання довіри зарубіжних інвесторів до коаліційного уряду Миколи Азарова. Експерти стверджують: зарубіжні донори втомилися від політичного протистояння в Україні і утвердження «донецької експансії» сприйняли як давно очікувану стабільність. Адже бізнес, як відомо, любить тишу... Тим паче світова ринкова кон’юнктура виявилась також сприятливою для нашої держави: у світі почалося хоч невелике, проте реальне економічне зростання, відтак піднялася ціна на метал, і українські експортери знову змогли заробити валюту.

«Прямі закордонні інвестиції у січні становили 158 млн. доларів. У лютому — вже 311, у березні, за нашими даними, 350—400 мільйонів, — пояснив «УМ» старший аналітик групи компаній «Форекс–клуб» Микола Івченко. — Знову ж таки в березні іноземні компанії купили облігацій внутрішньої державної позики на 105 мільйонів доларів. Усі ці гроші на міжбанківському ринку перевели у гривню, що спричинило надлишок валюти». На думку експерта, якби не втручання в ситуацію Національного банку, то долар би коштував сьогодні 7,40—7,50 гривні.

Фінансовий регулятор нині виходить на торги і... підтримує долар. На купівлю американської валюти за завищеним курсом витратили вже близько одного мільярда доларів! Таку позицію диктують експортери, і зрозуміти її неважко: чим дешевша наша національна валюта, тим рентабельніше продавати за кордон метал та інші товари. Металурги ж за умов дорогої гривні і взагалі не зможуть конкурувати з китайськими колегами. А погіршиться економічна ситуація, зникнуть і передумови для дорогої гривні, як було, наприклад, торік.

«Імовірно, НБУ плавно опускатиме долар — на 1—1,5 відсотка щомісяця, — прогнозує пан Івченко. — Вже у квітні долар продаватимуть за 7,90». Порушити цю ідилію можуть два фактори: або світовий ринок знову повернеться до нас спиною і вартість металу знову упаде, або уряд Азарова, захопившись виконанням передвиборчих обіцянок Президента Віктора Януковича, спричинить появу надто великої бюджетної дірки. Адже, якщо Україна вийде за межі рекомендованого МВФ дефіциту 6%, Фонд може відвернутися від нас. А негативні сигнали з Міжнародного валютного фонду може мати ефект доміно. Подібні уроки ми вже проходили.