Шукайте жінку!

26.03.2010

Небажанням нового Прем’єр–міністра бачити в уряді жінок уже обурюються й у Європі. Раніше протести з приводу того, що в Кабміні Миколи Азарова немає жодної представниці прекрасної статі, лунали переважно в межах України. Але днями переказ цитати Азарова, який, пояснюючи ситуацію, заявив, що «нежіноча це справа — проводити реформи в Україні», дійшов і до Німеччини.

«З такими висловлюваннями не можна миритися! Вони неприпустимі не тільки з моєї точки зору як представниці партії «зелених», але й із моєї точки зору як жінки. Для цивілізованого суспільства — це просто удар в обличчя», — обурено заявила Віола фон Крамон–Таубадель, речниця фракції «зелених» у Бундестазі з питань України. Пригадала пані Віола й заяви нинішнього Президента Віктора Януковича, який під час виборчої кампанії порадив Юлії Тимошенко як жінці сидіти на кухні, а не займатися політикою. За словами представниці німецького парламенту, «тоді, як іноземні спостерігачі, ми повинні були дотримуватися нейтральної позиції, щоб не вийшло, ніби ми втручаємося в процес. Тоді ми ще сподівалися, що йдеться просто про передвиборчі гасла, а після виборів усе буде насправді не так. Але в цьо­му випадку вийшло навпаки».

У Кабміні такі докори з Європи сприйняли з подивом. Або принаймні зробили вигляд, поширивши заяву зі спростуванням «сексистської» позиції Прем’єр–міністра. Як сказано в заяві, інформація про те, що Микола Азаров вважає реформи не жіночою справою, «абсолютно не відповідає дійсності і є перекручуванням позиції Прем’єр–міністра». Насправді ж, наголошує прес–служба уряду, Прем’єр заявив дослівно таке: «Міністрам доводиться працювати по 15 годин на добу, і тому я жодній жінці, а тим більше якщо у неї діти, не побажав би таких навантажень».

«На переконання Миколи Азарова, жінки в Україні роблять надзвичайно великий і важливий внесок практично у всі сфери життєдіяльності, і державне управління не є винятком. Доступ жінок до державної служби не обмежений ні юридично, ні фактично. Більше того, права жінки і матері додатково захищені нашим законодавством», — тішаться у прес–службі. І на довершення образу Азарова–фемініста запевняють, що він пообіцяв: жінки будуть достойно представлені в процесах глибокого системного реформування країни.